Terve.fi

Ahmiminen voi johtua joillain lapsilla geeneistä

Ahmiminen voi johtua joillain lapsilla geeneistä
Kun puhutaan herkuista, jotkut lapset eivät vain voi vastustaa niitä. Brittiläiset tutkijat tekivät kokeilun, jossa 131 4-5 -vuotiaalle lapselle tarjottiin keksilautasta heti sen jälkeen, kun he olivat juuri syöneet aterian, kerrotaan Msnbc -verkkosivujen uutisessa.
Julkaistu 16.1.2009

Tutkijat havaitsivat, että lapsilla, jotka söivät enemmän keksejä, oli todennäköisemmin erään FTO-geenin variaatio. FTO-geeni on jo aiemmin yhdistetty muun muassa suurempaan kehon kokoon, mikä voi tarkoittaa, että ylisyöminen voi olla ikään kuin geneettisesti ohjelmoitu henkilöön.

”Tämä tutkimus kertoo meille paljon siitä, kuinka jotkut lapset ovat muita alttiimpia kehon lähettämille signaaleille, jotka rohkaisevat lasta syömään täytenäkin”, tutkimusta johtanut University College Londonin Jane Wardle.

FTO altistaa lihavuudelle

FTO-geeni on jo kauan sitten yhdistetty ylipainoon. Pari vuotta sitten tehdyssä eräässä suomalais-englantilaisessa tutkimuksessa osoitettiin, että ihmisillä, joilla on kaksi FTO-geenin kopiota, keskivertopaino on noin 3,5 kilogrammaa suurempi kuin ihmisillä, joilta geeniä ei löydy. FTO-geenilliset ovat myös noin 70 % todennäköisemmin liikalihavia. Jos henkilöllä on vain yksi FTO-geenin muoto, hän on noin 30 % alttiimpi lihavuudelle.

Kyseisessä tutkimuksessa tarkasteltiin tietoja lähes 40 000 ihmiseltä, joista kaikkiaan 4500 oli suomalaisia.

Lue lisää:

Antti Voutilainen, toimittaja

Kommentoi »