Terve.fi

Aamiaisen kuidut saattavat ehkäistä sydämen vajaatoimintaa

Aamiaisen kuidut saattavat ehkäistä sydämen vajaatoimintaa
Kuitupitoisen aamiaisen nauttiminen saattaa pienentää sydämen vajaatoiminnan vaaraa. Lue lisää.
Julkaistu 23.10.2007

Kuitupitoisen aamiaisen nauttiminen saattaa pienentää sydämen vajaatoiminnan vaaraa, todetaan tuoreessa yhdysvaltalaistutkimuksessa. Tutkimukseen osallistui yli 21 000 henkilöä, joista noin tuhannella todettiin sydämen vajaatoiminta keskimäärin 20-vuotisen seurannan aikana.

Kokojyväviljoista valmistettuja kuitupitoisia aamiaismuroja päivittäin syövien sairastumisriski oli noin kolmanneksen pienempi kuin niiden, joiden aamiainen ei sisältänyt juuri lainkaan kuituja. Kerran viikossa kuitumuroja syövien riski oli 8 prosenttia ja 2-6 kertaa viikossa syövien 21 prosenttia pienempi kuin kuitupitoisia muroja vieroksuvien.

Suotuisa vaikutus liittyi vain kokojyväviljoista valmistettuihin muroihin. Runsaskuituisen aamupalan havaittiin hiljattain myös hillitsevän ruokahalua ja syömistä ja siten mahdollisesti myös liikakilojen kertymistä. Kuitupitoinen ravinto on liitetty myös pienentyneeseen verenpainetaudin, diabeteksen ja sydäninfarktien vaaraan.

Sydämen vajaatoiminnalla tarkoitetaan tilaa, jossa sydänlihas ei jaksa pumpata riittävästi verta, jolloin veri pakkautuu keuhkoihin ja joskus myös muualle kehoon. Tästä aiheutuu muun muassa väsymystä, hengenahdistusta ja turvotusta. Noin puolet kaikista vajaatoimintaan sairastuneista kuolee viiden vuoden kuluessa oireiden ilmaantumisesta. Yleensä vajaatoiminnan taustalla on sepelvaltimo- tai verenpainetauti.

Kommentoi »