Terve.fi

”Rakkaushormoni” ennustaa, pysyvätkö vanhemmat yhdessä lapsen syntymän jälkeen

”Rakkaushormoni” ennustaa, pysyvätkö vanhemmat yhdessä lapsen syntymän jälkeen

Oksytosiinihormonin määrä voi vaikuttaa siihen, kuinka pitkään suhde kestää.
Mainos

Oksytosiinina tunnettu hormoni, joka on vastuussa kiintymisestä ja huolenpidosta, saattaa ennustaa, pysyvätkö äiti ja isä yhdessä lapsen ensimmäisten elinvuosien aikana, kertoo Live Science.

Tutkijat löysivät yhteyden raskauden aikaisen ja synnytyksen jälkeisen alhaisen oksytosiinin sekä sen välillä, kuinka todennäköisesti uudet vanhemmat eroavat siihen mennessä, kun lapsi täyttää 2,5 vuotta.

Tutkimus ei ole kuitenkaan vielä käynyt läpi vertaisarviointia, eikä sitä ole julkaistu alan lehdissä. Lisäksi tutkimukseen osallistuneiden pariskuntien eroprosentti oli pieni. Tästä huolimatta tutkimus viittaa siihen, että hormonit voivat vaikuttaa parisuhteisiin. Kyse voi olla siitä, miten ihmiset selviävät stressistä tai lapsesta huolehtimisesta.

Eroaminen harvinaista

Tutkimuksessa kerättiin sylkinäytteet 341 raskaana olevalta naiselta raskauden ensimmäisen ja viimeisen kolmanneksen aikana sekä 7–9 viikkoa synnytyksen jälkeen. Seuranta tehtiin 2,5 vuotta ensimmäisen tutkimuksen jälkeen.

Seurantaan osallistuneista 188 naisesta noin 90 prosenttia oli yhä yhdessä alkuperäisen kumppaninsa kanssa. Seitsemän naisista oli eronnut. Loput olivat olleet sinkkuja joko koko tutkimuksen ajan tai olivat olleet tutkimuksen alkaessa sinkkuja mutta elivät seurannan aikana parisuhteessa.

Tutkijoiden mukaan ero on harvinainen lapsen ensimmäisten elinvuosien aikana. Vaikka pariskunnalla olisikin ongelmia, he pyrkivät pysymään yhdessä lapsen takia.

Syitä eroihin monia

Tutkimuksen aikana tapahtuneiden erojen syytä ei tiedetä. Näillä seitsemällä naisella oli kuitenkin alhainen oksytosiinitaso raskauden ensimmäisen kolmanneksen ja synnytyksen jälkeen.

Alhainen oksytosiinitaso ei kuitenkaan välttämättä ole syy eroihin. On mahdollista, että korkea oksytosiini saa äidit toimimaan pehmeämmin lastensa kanssa. Vaihtoehtoisesti korkea oksytosiinin määrä voi tarkoittaa sitä, että naiset suhtautuvat stressiin eri tavoin kuin ne, joilla oksytosiinia on vähemmän. Tällöin heidän on helpompi selvitä ensimmäisen lapsen parisuhteeseen aiheuttamista muutoksista.

Kolmas vaihtoehto on se, että naisen oksytosiinitasot eivät kerrokaan hänen luonteenpiirteistään vaan tilanteestaan. Alhainen oksytosiini voi olla merkki siitä, ettei nainen saa yhtä paljon tukea kumppaniltaan kuin ne naiset, joilla oksytosiinia on enemmän.

Lähde: Live Science

Julkaistu: 12.2.2016