Treeni ja ravinto

Verenpainetauti harvinaisempi hedelmiä suosivilla

Säännöllisesti hedelmiä syövät säästyvät verenpainetaudilta muita todennäköisemmin.

23.1.2016 Terve.fi

Säännöllisesti hedelmiä syövät säästyvät verenpainetaudilta muita todennäköisemmin, tuore tutkimus osoittaa.

Hypertension-lehden julkaisemat tulokset perustuvat kolmen suuren tutkimuksen aineistoihin, ja niiden perusteella hedelmiä ainakin neljästi viikossa nauttivat säästyvät verenpainetaudilta noin kymmenen prosenttia todennäköisemmin kuin samanikäiset, jotka syövät hedelmiä harvemmin.

Samanlainen, mutta hieman heikompi yhteys havaittiin osallistujilla, jotka lisäsivät hedelmien syömistä tutkimusten seurantojen aikana. Tutkimuksiin osallistui yhteensä lähes 190 000 naista ja miestä.

Kun tutkijat tarkastelivat yksittäisiä ruoka-aineita, varsinkin omenat, päärynät, viinirypäleet ja rusinat, mutta myös tofu, soijapavut, porkkanat ja parsakaali liittyivät pienentyneeseen sairastumisriskiin. Kasvisten kokonaiskulutus ei kuitenkaan vaikuttanut verenpainetaudin riskiin tässä tutkimuksessa.

Tulokset viittaavat vahvasti siihen, että pitkäaikainen hedelmien syöminen, mutta myös hedelmien lisääminen ruokavalioon, auttaa verenpainetaudin ehkäisyssä. On silti todennäköistä, että osa hedelmiin nyt liitetystä vaikutuksesta selittyy hedelmiä suosivien muutenkin terveellisestä ruokavaliosta ja elämäntavoista.

Lähde: Hypertension 2015

Lue lisää:

Tunnista verenpaineen riskit

Tietopaketti verenpaineesta

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi