Terve.fi

Syöpään sairastuminen ei ole vain huonoa tuuria

Syöpään sairastuminen ei ole vain huonoa tuuria
Syöpään sairastuminen johtuu pääasiassa ympäristötekijöistä eikä juurikaan huonosta tuurista.
Julkaistu: 21.12.2015

Syöpään sairastuminen johtuu pääasiassa ympäristötekijöistä eikä juurikaan huonosta tuurista, kertoo uusi yhdysvaltalaistutkimus. Tutkimuksesta uutisoi BBC.

Tutkimuksessa käytettiin erilaisia lähestymistapoja ja saatiin selville, että vain 10–30 prosenttia syöpätapauksista johtui kehon luonnollisesta toiminnasta tai huonosta tuurista.

Tupakointi kohottaa riskiä

New Yorkin Stony Brook Cancer Centren tutkijat tarkastelivat syöpään sairastumista eri näkökulmista. He käyttivät muun muassa tietokonemallinnusta, väestötietoja sekä geneettistä lähestymistapaa. Tulosten mukaan 70–90 prosentissa syöpätapauksista sairastuminen johtuu ulkoisista tekijöistä.

Käytännössä tulokset tarkoittavat sitä, että esimerkiksi tupakoivat ihmiset eivät voi syyttää mahdollista syöpään sairastumistaan huonosta onnesta.

Kaikkia tekijöitä ei tiedetä

– Sattumallakin on sairastumisessa roolinsa, eikä jokainen tupakoitsija sairastu syöpään, mutta he lisäävät sairastumisriskiään tupakoimalla, toteaa Stony Brookin johtaja, lääkäri Ysuf Hannun.

Tutkijat eivät ole kuitenkaan pystyneet vielä tunnistamaan kaikkia syövälle altistavia ympäristötekijöitä, eikä kaikkia niistä voi ehkä edes välttää.

Tutkimus julkaistiin Nature-lehdessä.

Lähde: BBC

Kommentoi »