Terve.fi

Nämä tieteellisesti todistetut keinot auttavat sinua ostamaan hyviä joululahjoja

Nämä tieteellisesti todistetut keinot auttavat sinua ostamaan hyviä joululahjoja

Joululahjojen hankkiminen voi joskus olla vaikeaa, mutta onneksi on olemassa keinoja, joiden avulla onnistunut hyvän lahjan hankkimisessa varmasti.
Teksti Johanna Rytkönen
Mainos

Joululahjojen hankkiminen voi tuntua loputtomalta suolta: mitä ostaa ja kenelle, kuinka paljon rahaa voi käyttää ja onko lahjoja ylipäätään pakko hankkia?

Lahjojen antamiseenkin pätevät tietyt tieteelliset faktat, jotka auttavat valitsemaan merkityksellisiä lahjoja. Live Science listasi nämä viisi keinoa, jotka auttavat sinua joululahjaostosten tekemisessä.

1. Tunne lahjan saaja

On tärkeää, että annettu lahja osoittaa, että todella tunnet lahjan saajan ja välität hänestä. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että lahja on räätälöity saajan näköiseksi. Älä siis hanki kahdelle eri ystävällesi samanlaista lahjaa, vaikka he eivät tuntisikaan toisiaan eivätkä siksi päätyisi koskaan vertailemaan lahjojaan.

On myös tärkeää pohtia lahjan käytännöllisyyttä. Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että lahjan antajat kiinnittävät liikaa huomiota lahjojen miellyttävyyteen eivätkä riittävästi siihen, kuinka käytännöllinen lahja saajalle on. Lahjan saaja arvostaa kuitenkin useimmiten käytännöllistä lahjaa.

2. Hyväntekeväisyyttä saajan nimissä

Tutkimusten mukaan hyväntekeväisyyteen lahjoittavat ihmiset ovat muita onnellisempia. Lisäksi tutkimuksissa on havaittu, että hyväntekeväisyyteen liittyvä onnellisuus on korkeimmillaan, kuten siihen liittyy jokin sosiaalinen kontakti. Tämä tarkoittaa sitä, että jonkun ystävän tai sukulaisen nimissä annettu lahjoitus lisää sekä lahjan antajan että saajan onnellisuutta.

3. Käsintehty tai kierrätetty lahja

Uusi ja kaupasta ostettu lahja ei välttämättä ole aina paras lahja. Tutkimuksen mukaan ihmiset hankkivat rakkaimmilleen mieluummin käsintehtyjä kuin massatuotettuja lahjoja, ja he ovat valmiita maksamaan jopa 17 prosenttia enemmän käsintehdystä kuin massatuotetusta lahjasta. Tutkimustulokset osoittavat ihmisten ajattelevan, että käsintehty osoittaa paremmin rakkautta, ja rakkautta he haluavat ilmaista lahjan saajalle.

4. Älä liioittele kulutusvastaisuudessa

Ei tarvitse panikoida, jos lapsen toivelista sisältää kaikki lelut lelukaupan esitteestä. Pieni kulutus ei ole pahasta, varsinkin kun kyse on lapsista. Asiantuntijoiden mukaan lasten joululahjoiksi saamat uudet lelut auttavat heitä muodostamaan sosiaalisia suhteita muiden lasten kanssa.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että vaikka vanhemmilla ei olisi varaa hankkia lapselleen kaikkein uusimpia ja hienoimpia leluja, lapset ovat mukautuvaisia, ja pystyvät kyllä osallistumaan näitä leluja koskeviin keskusteluihin siitä huolimatta, ettei heillä ole näitä leluja itsellään.

5. Anna kokemuksia, älä asioita

Lahjan antamisen kultainen sääntö: anna mieluummin kokemuksia kuin tavaroita. Ihmiset, jotka saavat lahjaksi vaikkapa konsertti- tai elokuvalippuja, tuntevat suurempaa yhteyttä lahjan antajaan kuin ne, jotka ovat saaneet lahjaksi jotakin materialistista.

Lähde: Live Science

Julkaistu: 9.12.2015