Terve.fi

Astmaatikolla on normaalia korkeampi kroonisen migreenin riski

Astmaatikolla on normaalia korkeampi kroonisen migreenin riski
Astma saattaa altistaa migreenille. Tutkijat uskovat astmaatikoiden olevan alttiimpia krooniselle migreenille kuin muiden ihmisten.
Julkaistu 3.12.2015

Astmapotilaat kärsivät todennäköisemmin kroonisesta migreenistä kuin muut ihmiset, kerrotaan uudessa, Cincinnatin yliopiston ja Montefioren päänsärkykeskuksen tekemässä tutkimuksessa. Tutkimuksesta uutisoi MirrorDaily.

Tutkimukseen osallistui 4 500 potilasta, jotka kärsivät migreenistä tai joilla oli ollut kuukausittain noin 15 päänsärkykohtausta. Osallistujille tehtiin kysely vuonna 2008, ja vuoden päästä siitä selvitettiin, oliko heidän tilansa pahentunut.

Kaksinkertainen riski

Tutkimuksessa havaittiin, että astmapotilaat kärsivät kaksi kertaa useammin kroonisesta migreenistä kuin ne ihmiset, joilla ei ole astmaa.

Vuoden seurantajakson jälkeen ilmeni, että tutkimukseen osallistuneista astmapotilaista 5,4 prosentille oli kehittynyt krooninen migreeni. Vastaava luku oli 2,5 prosenttia niillä osallistujilla, joilla ei ollut astmaa.

Samankaltaisuutta

Tutkijoiden mukaan syy voi löytyä astman ja migreenin samankaltaisuuksista. Molempiin liittyy tulehduksellisuutta ja pehmeiden lihasten, kuten ilmateiden ja verisuonten, aktivoitumista. Tutkijat toteavatkin, että astma saattaa olla merkki kroonisesta migreenistä jo ennen kuin potilas on siitä vielä joutunut kärsimään. Jos tämä pitää paikkansa, astmapotilaille voitaisiin määrätä lääkitys, joka mahdollisesti ennaltaehkäisisi kroonista migreeniä.

Lisäksi tutkijat arvelevat astmapotilaiden migreenialttiuden voivan johtua siitä, että astmaatikoilla on muita useammin allergioita, jotka ovat yhteydessä krooniseen migreeniin.

Lähde: MirrorDaily

Kommentoi »