Terve.fi

Pidä ruokapäiväkirjaa älypuhelimella, älä kynällä ja paperilla

Pidä ruokapäiväkirjaa älypuhelimella, älä kynällä ja paperilla

Käyttäjäystävällinen älypuhelin motivoi kirjoittamaan ruokapäiväkirjaa päivittäin.
Mainos

Jos haluat syödä terveellisesti tai laihtua, ruokapäiväkirja on hyvä keino pysyä perillä tavoistaan ja tottumuksistaan. Uuden tutkimuksen mukaan syömisiään ei kannata kuitenkaan kirjata ylös perinteisesti kynällä ja paperilla, sillä älypuhelin on tähän tarkoitukseen parempi väline, kertoo Live Science.

Tutkijoiden mukaan ihmiset pitävät ruokapäiväkirjaansa tunnollisemmin älypuhelimella kuin paperilla. Heidän mukaansa ruokapäiväkirjan pitäminen on tärkeä osa laihduttamista.

Paperinen päiväkirja ei kannusta tunnollisuuteen

Tutkimuksessa käytettiin tietoja aiemmista ruokapäiväkirjoja koskevista tutkimuksista. Tutkijat vertasivat, miten tunnollisesti ihmiset merkitsivät syömisensä erilaisiin ruokapäiväkirjoihin: älypuhelimeen, kämmentietokoneeseen ja paperiseen päiväkirjaan. Tutkimus kesti kuusi kuukautta.

Osallistujat laskettiin tunnollisiksi, jos he merkitsivät ylös ainakin 50 prosenttia päivän aikana syömistään kaloreista. Tutkimuksen mukaan ihmisten tunnollisuus väheni ajan myötä kaikissa kolmessa ryhmässä. Älypuhelinta käyttävät olivat kaikkein tunnollisempia, sillä he merkitsivät syömisensä ylös 61 prosenttia ajasta, kun taas kämmentietokoneen käyttäjät 51 prosenttia ja paperista päiväkirjaa käyttävät vain 34 prosenttia ajasta.

Käyttäjäystävällinen älypuhelin

Lisäksi tutkijat havaitsivat, että tunnollisuus laski kaikkein nopeiten kynää ja paperia käyttävien osallistujien ryhmässä. Tutkijat uskovat, että älypuhelin lisää tunnollisuutta siksi, että se on hyvin käyttäjäystävällinen. Monet ruokapäiväkirjasovellukset antavat myös palautetta käyttäjälleen, mikä voi olla rohkaisevaa, arvelevat tutkijat.

Tutkijat huomauttavat, että suurin osa tutkimukseen osallistuneista oli keski-ikäisiä, yliopistokoulutuksen saaneita naisia. Ei ole siis varmaa, pätevätkö tulokset kaikkiin ihmisryhmiin.

Lähde: Live Science

Julkaistu: 1.12.2015