Terve.fi

Tutkimus: älypuhelimet pilaavat jo parisuhteitakin

Tutkimus: älypuhelimet pilaavat jo parisuhteitakin
Joka toinen on joskus jäänyt kumppaninsa puhelimelle kakkoseksi, kertoo HNGN.com.
Julkaistu 22.10.2015

Joka toinen on joskus jäänyt kumppaninsa puhelimelle kakkoseksi, kertoo HNGN.com.

Kumppani jää paitsioon puhelimen takia

Älypuhelimen käyttö voi karata niin pahasti käsistä, että se onnistuu jopa pilaamaan parisuhteita ja masentamaan kumppanin, kertoo yhdysvaltalaistutkimus.

Sen mukaan pphubbing (partner phone snubbing) eli eräänlainen puhelimen jatkuva selailu suhteen kustannuksella on kasvamassa isoksi ongelmaksi.

Kumppanin kännykän selailu on ongelma, sillä se kääntää huomion pois parisuhteesta.

Lähes puolet tutkimukseen osallistuneista oli joskus jäänyt treffeillä tai keskustelussa paitsioon kumppanin kännykän käytön takia.

Texasilaistutkimukseen osallistui 145 pariskuntaa, joilta kysyttiin erilaisia kysymyksiä kumppanin älypuhelimen käyttötottumuksista.

Pieni kina voi johtaa isompaan tyytymättömyyteen

Yli viidesosa pareista oli ajautunut riitelemään toisen osapuolen kännykän käytön vuoksi, kun taas kolmasosa koki ahdistusta tai masennusta kumppanin ylettömän puhelimen selailun takia.

– Havaitsimme, että jos toinen osapuoli koki jäävänsä puhelimelle kakkoseksi, loi se konflikteja ja johti usein tyytymättömämpään parisuhteeseen, tutkimuksen johtaja, professori James A. Roberts kertoo Baylorin yliopiston tiedotteessa.

– Tyytymättömyys suhteessa johtaa tyytymättömyyteen elämässä ja mahdollisesti jopa masennukseen, Roberts jatkaa.

Vaikka kolmasosa koki suhteensa hyväksi kaikesta huolimatta, ovat tutkijat sitä mieltä, että puhelimen liiallinen käyttö vaikuttaa merkittävästi moniin parisuhteisiin.

Mitä on pphubbing?

Kumppanin jatkuva puhelimen selailu keskustelun aikana tai heti sen tauottua on tavallisesti merkki liiallisesta kännykän käytöstä.

Samoin puhelin jatkuva esillä tai käsissä pitäminen viestii jonkinlaisesta symbioosista kännykän, ei niinkään kumppanin, kanssa.

Jos edellä mainitut aiheuttavat pariskunnan välille kinaa, on tällöin tavallisesti kyse välinpitämättömästä kännykän käytöstä eli pphubbingista.

Jos kumpikaan osapuoli ei kuitenkaan älypuhelimen käytöstä harmistu ja suhteeseen ollaan tyytyväisiä, ei jatkuvassa kännykän selailussa silloin ole muuta pahaa kuin mahdollisesti herkistyvät silmät ja niskavaivat.

Lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »