Terve.fi

Maistuuko lohturuoka? Näin se vaikuttaa aivoihisi

Maistuuko lohturuoka? Näin se vaikuttaa aivoihisi
Jos tykkäät lääkitä alakuloisuutta sokerilla, kannattaa miettiä uutta lohtukeinoa.
Julkaistu: 7.10.2015

Onko tapanasi turvautua johonkin hyvään ruokaan, kun mielesi on alamaissa? Monissa elokuvissa nähdään, kun varsinkin naiset turvautuvat herkkuihin surullisella hetkellä. Uuden tutkimuksen mukaan saattaa kuitenkin olla niin, että surullinen tunne ei laukaisekaan lohtusyömistä, vaan lohtusyöminen aiheuttaa surullisen tunteen, uutisoi Quartz.

Tutkijat ovat havainneet, että syömällä verensokeritasoja kohottavia ruokia ihminen saattaa kohottaa masennuksen riskiään. Kaikista pahimpia ovat prosessoidut, sokeriset ruoat. Myös runsas lisätyn sokerin ja jalostettujen viljatuotteiden syöminen voi kohottaa masennuksen riskiä.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että tutkijoiden mukaan masennusriskiään voi alentaa merkittävästi noudattamalla ruokavaliota, johon kuuluu enemmän laktoosia, kuituja, hedelmiä ja kasviksia.

Ristiriitaiset tulokset?

Tutkijat käyttivät tietoja, jotka oli kerätty Women’s Health Initiative Observational -tutkimuksessa. Tutkimukseen osallistui yli 93 000 naista, jotka olivat käyneet läpi vaihdevuodet. He olivat iältään 50–79-vuotiaita ja peräisin erilaisista taloudellisista ja etnisistä lähtökohdista. Mielenterveysongelmista kärsivät osallistujat karsittiin pois tarkastelusta.

Tutkijat myöntävät, että American Journal of Clinical Nutritionissa julkaistut tulokset saattavat olla hiukan ristiriitaisia, sillä masentuneiden ihmisten oletetaan usein lääkitsevän ongelmaansa hiilihydraattipitoisella ruoalla.

On olemassa tiettyjä kemiallisia reaktioita, joiden ansiosta hiilihydraatit ja sokerit voivat parantaa mielialaa, mutta nämä reaktiot ovat monimutkaisia, kertovat tutkijat. Hiilihydraatit lisäävät serotoniin tuotantoa, mutta jos ateriaan kuuluu vaikka vain 2,5 prosenttia proteiinia, kemiallinen reaktio estyy.

Lähteet:

1 kommentti