Terve.fi

6 hullua terveystrendiä – oletko kokeillut näitä?

6 hullua terveystrendiä – oletko kokeillut näitä?

Mainos

Huffington Post listasi nämä älyttömät terveysvillityksen viimeisen 40 vuoden ajalta, jotka kannattaa jättää unholaan.

1. Vyötärönmuokkaus

Vyötärön muokkaaminen korsetin avulla juontuu viktoriaaniselta ajalta. Tarkoituksena on muokata vyötärö mieleisen näköiseksi ja vähentää rasvakerrosta vatsasta. Korsettia pidetään yllä aluksi 2–4 tunnin ajan, mutta lopullisena tavoitteena on käyttää sitä ympäri vuorokauden.

Ongelma: Korsetit kyllä vahvistavat selkärankaa, mutta pidemmällä aikavälillä ne itse asiassa heikentävät lihaksia. Lisäksi vatsa palautuu normaaliin tilaansa välittömästi, kun korsetin ottaa pois. Jos siis haluaa kiinteämmän, vahvemman vatsan, oikeat vatsalihakset ovat paras keino saavuttaa pysyviä tuloksia.

2. Raakamaito

Raakamaitoa suosivat uskovat, että pastöroimattomassa maidossa on enemmän mikrobeja torjuvia ja vastustuskykyä parantavia ominaisuuksia.

Ongelma: Pastörointi tappaa mahdollisesti haitallisia patogeeneja, jotka johtuvat pilaantumisesta tai lehmän sairaudesta. Pastäroinnilla voidaan torjua esimerkiksi salmonella, E. coli -bakteeri sekä kampylobakteeri. Jos siis haluaa hyötyä pastöroinnin tuhoamista hyvistä bakteereista, on olemassa turvallisempiakin tapoja saada niitä. Kokeile esimerkiksi probioottisia jogurtteja tai kefiirituotteita.

3. Sähkötupakka

Paristoilla toimiva laite välittää nikotiinia, makuaineita ja muita kemikaaleja, mutta ei sisällä tupakkaa, minkä takia sähkötupakkaa markkinoidaankin usein turvallisena tapana päästä eroon tupakoinnista.

Ongelma: Tutkimusten mukaan sähkötupakka ei auta tupakoinnin lopettamisessa sen paremmin kuin muutkaan tähän tarkoitukseen valmistetut tuotteet. Lisäksi on havaittu, että monet sähkötupakat tuottavat syöpää aiheuttavaa formaldehydi-nimistä yhdistettä – tosin vähemmän kuin perinteinen tupakka. Joissakin tutkimuksissa on löydetty viitteitä siitä, että sähkötupakan makuaineet voivat joillakin ihmisillä aiheuttaa ärsytystä hengitysteissä.

Jos tahdot lopettaa tupakoinnin, sähkötupakka ei välttämättä ole se paras ja turvallisin keino. Apua tupakoinnin lopettamiseen löydät täältä.

4. Letkuruokintadieetti

Yksi vuoden 2012 hämmentävimmistä terveystrendeistä oli niin sanottu letkudieetti. Tässä dieetissä laihduttaja kiinnittää nenäänsä letkut, joiden kautta hän saa vähäkalorista liuosta ravinnokseen. Tarkoituksena on laihtua nopeasti.

Ongelma: Jos pelkkä ajatus letkujen työntämisestä nenään ei kuulosta riittävän kauhealta, kannattaa miettiä tätä: letkudieetissä ihminen saa aivan liian vähän kaloreita, jolloin keho menee ketoosi-nimiseen tilaan. Ketoosissa elimistö turvautuu kehon omiin rasvavarastoihin, koska ei saa niitä tarpeeksi ravinnosta. Joissakin äärimmäisissä tapauksissa laihduttaminen letkuruokinnalla tulee kysymykseen, mutta se ei asiantuntijoiden mukaan ole missään tapauksessa suositeltava laihdutusmenetelmä sellaisille, jotka yrittävät päästä vain muutamasta ylimääräisestä kilosta eroon.

5. Kehoa muokkaavat kengät

Kehoa muokkaavat kengät lupaavat treenata jalkojen lihaksia tehokkaammin ja polttaa enemmän kaloreita simuloimalla paljain jaloin tai epätasaisessa maastossa kävelyä.

Ongelma: Asiantuntijoiden mukaan kehoa muokkaavat kengät eivät ole sen tehokkaammat kuin normaalit lenkkarit. Kyseisten kenkien lisäämä energiankulutus on niin häviävän pieni, ettei se todellakaan riitä tehostamaan laihtumista tai lihastreeniä.

Jos muokkaavat kengät inspiroivat sinua liikkumaan enemmän, niin hieno juttu. Älä kuitenkaan odota saavasi aikaan parempia tuloksia kuin tavallisilla lenkkareilla.

6. Rasvattomat tuotteet

Vähärasvaiset ja rasvattomat ruoat olivat hittituotteita 80-luvun lopussa ja 90-luvun alussa. Ruoanvalmistajat poistivat rasvan kaikista mahdollisista tuotteistaan, ja ihmiset mässäilivät hiilihydraateilla ilman huolen häivääkään.

Ongelma: Jotta ruokaan jäisi rasvan poistamisen jälkeen jotakin makua, valmistajat lisäsivät ruokiin sokeria – paljon sokeria. Myös terveet rasvat demonisoitiin, ja ihmiset saattoivat hyvillä mielin mättää säkillisen karkkia, mutta eivät suostuneet koskemaan avokadoon. Laajan tutkimuksen mukaan rasvattoman tai vähärasvaisen ruokavalion noudattaminen ei kuitenkaan vähentänyt sepelvaltimotaudin tai halvauksen riskiä vaihdevuodet läpi käyneillä naisilla.

Kannattaa muistaa, että terveelliseen ruokavalioon kuuluvat myös rasvat.

Lähde: Huffington Post

Lue myös:

Gluteeniyliherkkyys on keksittyä

Julkaistu: 22.9.2015