Terve.fi

Tupakoinnin lopettaminen: näitä ihmisiä se lihottaa eniten

Tupakoinnin lopettaminen: näitä ihmisiä se lihottaa eniten
Olet varmaankin kuullut väitettävän, että tupakoinnin lopettaminen lihottaa. Mutta lihottaako se kaikkia?
Julkaistu: 11.9.2015

Tupakoinnin lopettaminen altistaa painonnousulle. Noin kolmannes tupakoivista sanoo, että he eivät uskalla lopettaa, koska pelkäävät lihovansa. Tutkijat laskivat, kuinka suuri osa entisten tupakoijien painonnoususta johtui suoraan lopettamisesta.

Tutkimukseen käytettiin 12204 yli 36-vuotiaan terveystietoja. Heistä 7914 ei ollut koskaan tupakoinut, noin 3105 tupakoi edelleen ja 1185 oli lopettanut tupakoinnin. Entisistä tupakoitsijoista 44% oli polttanut 1-14 savuketta päivässä ennen lopettamista. 25% oli polttanut yli 25 savuketta päivässä. Nykyiset tupakoitsijat tupakoivat samassa suhteessa.

Koko tutkimusryhmässä keskimäärin ihmisten paino oli noussut noin 4,5 kiloa kymmenessä vuodessa. Tupakoitsijat olivat lihoneet noin 3,5 kiloa ja tupakoinnin lopettaneet yli kahdeksan kiloa. Nikotini stimuloi aineenvaihduntaa ja pienentää ruokahalua. Lihominen lopettamisen jälkeen johtuu siis sekä kasvaneesta ruokahalusta, että aineenvaihdunnan hidastumisesta.

Alle 14 savuketta päivässä polttaneilla noin kaksi kiloa painonnoususta selittyi tupakoinnin lopettamisella. Yli 25 savuketta polttaneilla lopettaminen aiheutti yli 10 kilon painonnousun. Alun perin lihavien tupakoitsijoiden paino nousi lopettamisen vuoksi 7,1 kiloa. Normaalipainoisten lopettajien paino nousi 4,4 kiloa.

Lopettaminen johtaa lisääntyneeseen syömiseen osittain parantuneen ruokahalun vuoksi, mutta myös psykologiset tekijät vaikuttavat. Moni syö tupakoinnin sijaan tai lohduttautuakseen. Tupakoinnin lopettaminen on edelleen suurin yksittäinen tekijä, jolla terveyttään voi parantaa, eikä tupakointi ei ole hyvä tapa pitää painoa kurissa.

Tutkimus auttaa kuitenkin löytämään ne, joille lopettaminen on kaikkein lihottavinta. Tutkimus: Int J Obesity

Uutinen on referoitu Reuters Health -uutispalvelusta, jota pääsevät lukemaan Lääkäriportaali.fi:n jäsenet.

1 kommentti