Terve.fi

Tupakoinnin lopettaminen voi lievittää tätäkin vaivaa

Tupakoinnin lopettaminen voi lievittää tätäkin vaivaa
Tupakointi: Jos pääsee eroon siitä, saattaa hyvinkin käydä niin, että myös kuumat aallot lievittyvät. Lue lisää.
Julkaistu: 15.8.2015
Naiset, jotka lopettavat tupakoinnin, voivat päästä helpomalla vaihdevuosiin liittyvien kuumien aaltojen suhteen.
Vähintään viisi vuotta sitten lopettaneilla naisilla oli 45% pienempi todennäköisyys saada voimakkaita tai usein toistuvia kuumia aaltoja, kuin tupakointia jatkaneilla naisilla.
Tupakoinnin lopettaneilla oli kuitenkin suurempi todennäköisyys kärsiä kuumista aalloista kuin niillä, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet.
-Vaikka vaikutus oli suurin vähintään viisi vuotta sitten lopettaneilla, lopettamisesta oli hyötyä missä vaiheessa tahansa, totesi tutkimuksen johtaja Rebecca Smith Illinoisin yliopistosta Reutersille.
Hän toivoo, että tulos toisi naisille lisämotivaatiota tupakoinnin lopettamiseen. Lopettaminen auttaa myös pienentämään muita, vakavampia terveysriskejä.
Tutkimukseen osallistui 761 naista, joita seurattiin seitsemän vuotta. Tutkimuksen alussa 347 naisella oli kuumia aaltoja.
Vain 39% niistä, jotka eivät olleet koskaan tupakoineet, oli kuumia aaltoja. Niitä oli 52% tupakoinnin lopettaneista ja 62% edelleen tupakoivista.
Kuumat aallot olivat hankalia lähes puolella tupakoitsijoista. Heillä oli kaikkein todennäköisimmin oireita päivittäin tai viikoittain.
Jumpanneilla oireet olivat hankalia 36 prosentilla ja tupakasta kokonaan irti pysyneillä vain 22 prosentilla. Ja vain 10% heistä kärsi oireista päivittäin tai edes viikottain.
Tupakoimattomiin verrattuna tupakoitsijoilla oli nelinkertainen riski saada kuumia aaltoja.
Tutkimus kertoo tupakoinnin ja vaihdevuosiin liittyvien kuumien aaltojen välisestä korrelaatiosta, mutta kausaalista suhdetta ei voida todistaa, huomauttavat tutkijat. Tulokset ovat kuitenkin linjassa aiempien tutkimusten kanssa.
Tulokset viittaavat siihen, että tupakointi vaikuttaa muun muassa hormoneihin ja hermoston välittäjäaineisiin.
Tutkimus: Maturitas
Uutinen on referoitu Reuters Health -uutispalvelusta, jota pääsevät lukemaan lääkärisivusto Lääkäriportaalin jäsenet.
Lue myös:
Kommentoi »