Terve.fi

Tässäkö uusi keino päästä eroon tupakasta?

Tässäkö uusi keino päästä eroon tupakasta?
30 vuotta kehitteillä ollut entsyymi vaikuttaa lupaavalta vaihtoehdolta niille, jotka haluavat lopettaa tupakoinnin.
Julkaistu: 11.8.2015
Kalifornilaisessa The Scripps Research Institutessa kehitellään parhaillaan bakteerientsyymiä, joka ahmaisee nikotiinin, ennen kuin se ehtii aivoihin, uutisoi Pulse Headlines.
Journal of American Chemical Society -lehdessä julkaistussa raportissa tutkijat kertovat, että entsyymiä voidaan tuottaa laboratoriossa, ja sillä on monia ominaisuuksia, joiden takia siitä voidaan mahdollisesti valmistaa tulevaisuudessa tupakoinnin lopettamisessa auttavaa lääkettä.

Entsyymiterapia tuhoaa nikotiinin

Tutkijat ovat kehittäneet entsyymiä jo 30 vuoden ajan, mutta vasta nyt he ovat löytäneet etsimänsä: tupakkaviljelmän maaperästä eristetyn bakteerin, joka tarvitsee nikotiinia, koska se on bakteerin ainoa hiilien ja vedyn lähde. Pseudomonas putida -niminen bakteeri on riippuvainen entsyymistä nimeltä NicA2, jotta se pystyy syömään nikotiinia.
Tutkijatiimin tavoitteena on luoda entsyymiin pohjautuva terapia, joka todella auttaisi pääsemään eroon tupakasta. Toimiessaan entsyymiterapia etsii ja tuhoaa nikotiinin, ennen kuin se ehtii aivoihin. Tällöin tupakointi ei tarjoaisi stimuloivaa vaikutusta, johon moni tupakoiva on jäänyt koukkuun.
Tutkijoilla on edessään vielä paljon töitä, ennen kuin entsyymi voidaan kehittää lääkkeeksi. He kuitenkin toivovat, että tulevaisuudessa siitä voitaisiin kehittää ruiske, jonka vaikutus kestäisi jopa kuukauden.
Kommentoi »