Terve.fi

Tämän tavan lopettamisesta on apua kuumista aalloista kärsivälle

Tämän tavan lopettamisesta on apua kuumista aalloista kärsivälle
Tupakoinnin lopettaminen vaikuttaisi helpottavan kuumien aaltojen oireita.
Julkaistu: 29.7.2015
Pienen tutkimuksen mukaan tupakoinnin lopettaneet naiset kärsivät vähemmän vaihdevuosien kuumista aalloista kuin ne, jotka edelleen jatkavat tupakointia, uutisoi GMA News.
Yhdysvaltalaisen Illinoisin yliopiston tutkimuksessa havaittiin, että vähintään viisi vuotta sitten tupakoinnin lopettaneilla naisilla kuumat aallot olivat paljon lievemmät ja esiintyivät harvemmin kuin niillä naisilla, jotka tupakoivat vaihdevuosiensa aikana. Kuumien aaltojen oireiden vakavuus oli entistä alhaisempi niillä naisilla, jotka eivät olleet tupakoineet koskaan.

Tupakoimattomuus kannattaa

Tutkimukseen osallistui 761 naista, jotka olivat iältään 45–54-vuotiaita. Naisia seurattiin seitsemän vuoden ajan. Tutkimuksen alussa 347 naista kertoi kärsivänsä kuumista aalloista.
Vain 39 prosenttia ei-tupakoivista kärsi kuumista aalloista, kun taas tupakoinnin lopettaneiden vastaava luku oli 52 prosenttia ja edelleen tupakoivien 62 prosenttia.

Lopettaminen ei koskaan liian myöhäistä

Noin 47 prosentilla yhä tupakoivista kuumien aaltojen oireet olivat kohtuullisia tai pahoja. Oireet esiintyivät tällä ryhmällä päivittäin tai viikoittain. Sen sijaan tupakoinnin lopettaneista ainoastaan 37 prosentilla oireet olivat pahoja, ja vastaava luku oli ei-tupakoivilla vain 22 prosenttia.
Vaikka tutkijat eivät voikaan osoittaa syy ja seuraus -suhdetta tupakoinnin ja kuumien aaltojen välillä, asiantuntijat painottavat, että koskaan ei ole liian myöhäistä lopettaa tupakointia. Vaikka se ei lieventäisikään kuumien aaltojen oireita, se alentaa monia muita terveysriskejä, jotka ovat paljon vakavampia kuin kuumat aallot, sanovat asiantuntijat.
Lähde: GMA News
Kommentoi »