Terve.fi

Mitä musiikkimakusi kertoo sinusta?

Mitä musiikkimakusi kertoo sinusta?
Musiikkimakusi voi kertoa sinusta enemmän kuin luulet, kertovat Cambridgen yliopiston tutkijat.
Julkaistu: 25.7.2015

Kuuluuko mielimusiikkiisi kenties Norah Jonesin jazz, klassinen Bach vai rokkaava Slayer? Musiikkimakusi voi kertoa sinusta enemmän kuin luulet, kertovat Cambridgen yliopiston tutkijat.

Systemaattinen vai empaattinen?

Tiimi psykologeja todisti PLOS ONE –lehdessä julkaistussa tutkimuksessa, että ajattelutapasi kertoo, millaisesta musiikista pidät: oletko kenties empaattinen, joka keskittyy ja vastaa muiden tunteisiin vai systemaattinen, joka tykkää analysoida maailmaa pyörittäviä sääntöjä ja kaavoja.

Toistaiseksi on tiedetty vähän, mikä määrittää musiikkimakuamme. Tutkijat ovat kiistelleet viimeisen vuosikymmenen, vaikuttavatko musiikkimakuun iän ja persoonallisuuden kaltaiset tekijät.

Kognitiivinen tyyli on ratkaisu

- Vaikka ihmisen musiikkimaku muuttuu ajan kuluessa, olemme saaneet selville, että henkilön empatiatasot ja ajattelutapa ennustaa, millaisesta musiikista hän pitää, kertoo tutkija David Greenberg Cambridgen yliopiston tiedotteessa.

Greenbergin mukaan kognitiivinen tyylimme, eli se, olemmeko vahvasti empaattisia vai järjestelmällisiä, kertoo persoonallisuuttamme paremmin musiikkimaustamme.

Tutkimukseen osallistui yli 4 000 ihmistä Facebook-sovelluksen kautta.

Millaisesta musiikista ihmiset pitivät?

Ihmiset, joilla oli korkeat empatiatasot, pitivät rennosta musiikista (R’n’B, soft rock, adult contemporary genres), teeskentelemättömästä musiikista (country, folk, singer/songwriter) sekä nykymusiikista (electronica, Latin, acid jass, europop).

Empaattiset ihmiset eivät pitäneet intensiivisestä musiikista, kuten punkista ja hevimetallista. Systemaattiset ihmiset taas pitivät intensiivisestä musiikista, mutta eivät rauhallisesta ja teeskentelemättömästä musiikkityylistä.

Tulokset olivat yhdenmukaisia myös tarkemmin määritellyissä lajityypeissä: empaattiset pitivät rauhallisesta, teeskentelemättömästä jazzista, kun taas systemaattiset suosivat intensiivistä ja sivistynyttä (kompleksista ja avantgardistista) jazzia.

Mitä hyötyä tutkimuksesta oikein oli?

- Musiikki on ilmentymä siitä, mitä me olemme emotionaalisesti, sosiaalisesti ja kognitiivisesti, toteaa tutkija Jason Rentfrow.

Professori Simon Baron-Cohen huomauttaa, että tutkimus voi auttaa meitä ymmärtämään äärimmäisiä tapauksia, kuten autistisia ihmisiä, jotka ovat vahvasti systemaattisia.

Tutkijat tekivät tutkimustuloksiin perustuvan listan musiikkikappaleista, joiden he uskovat hyvin edustavan kyseisiä tyylejä:

Erittäin empaattiset

- Hallelujah – Jeff Buckley

- Come away with me – Norah Jones

- All of me – Billie Holliday

- Crazy little thing called love – Queen

Erittäin systemaattiset

- Concerto in C – Antonio Vivaldi

- Etude Op. 65 No. 3 – Alexander Scriabin

- God save the Queen – The Sex Pistols

- Enter Sandman – Metallica

Lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »