Terve.fi

Nainen - näin vaihdevuodet vaikuttavat hyvinvointiisi

Nainen - näin vaihdevuodet vaikuttavat hyvinvointiisi
Tutkijoiden mukaan vaihdevuosilla voi olla merkittävästi vaikutusta naisen yleiseen hyvinvointiin.
Julkaistu 12.7.2015

Australialaistutkimuksen mukaan yleinen hyvinvointi on heikompi niillä naisilla, jotka kärsivät kohtuullisista tai vakavista vaihdevuosioireista, kuten kuumista aalloista ja yöhikoilusta, uutisoi Reuters.

Tutkijat tarkastelivat kuumien aaltojen ja yöhikoilun vakavuutta ja vaikutusta noin 1 300 naisella, jotka olivat iältään 40–65-vuotiaita. Vain 11 prosenttia näistä naisista kuvaili oireita ikäviksi sekä kohtuullisiksi tai vakaviksi. Kaikista pahimmat ja vakavimmat oireet olivat kuitenkin yhteydessä merkittävästi heikompaan psykologiseen ja yleiseen hyvinvointiin, tutkijat havaitsivat.

Muut tekijät, jotka vaikuttivat yksinään yleiseen hyvinvointiin, olivat yksin eläminen, liikalihavuus ja tupakointi. Palkattu tai palkaton työ taas yhdistettiin parempaan hyvinvointiin.

Työnteko piristää

Selvittääkseen naisten yleisen hyvinvoinnin tilan tutkijat kysyivät naisilta, kuinka positiivisiksi he olonsa tunsivat, kuinka tyytyväisiä he olivat elämäänsä ja millaisia heidän negatiiviset mielialansa ja tunteensa olivat.

Vanhemmat naiset kertoivat olevansa tyytyväisempiä elämäänsä kuin nuoremmat. Myös ne naiset, jotka työskentelivät palkattuina tai palkattomina, voivat elämässään paremmin kuin työttömät.

Kognitiivinen terapia avuksi

Tutkijoiden mukaan yleinen hyvinvointi oli sitä alhaisempi, mitä haitallisempina naiset kokivat vaihdevuosioireensa. Oireita voi hoitaa hormoneilla, mutta monet naiset eivät tahdo ottaa niitä sivuvaikutusten ja kasvavan syöpä- , sydäntauti- ja veritulppariskin takia.

Asiantuntijat ehdottavat vaihtoehdoksi kognitiivista käyttäytymisterapiaa, jonka avulla naiset voivat oppia nauttimaan elämästään vaihdevuosioireista huolimatta.

Lähde: Reuters

1 kommentti