Terve.fi

Suomessa syötiin viime vuonna eniten vilja- ja maitotuotteita



Suomessa syötiin viime vuonna eniten vilja- ja maitotuotteita

Luonnonvarakeskus on julkaissut viime vuoden ravintotaseen ennakkotiedot, jotka kertovat kuinka paljon suomalaiset ovat syöneet mitäkin ruokia. Kotimaisia suosikkeja olivat vuonna 2014 vilja-, maito- ja lihatuotteet.

Luonnonvarakeskus on julkaissut viime vuoden ravintotaseen ennakkotiedot, jotka kertovat kuinka paljon suomalaiset ovat syöneet mitäkin ruokia. Kotimaisia suosikkeja olivat vuonna 2014 vilja-, maito- ja lihatuotteet.

Suomalainen keskivertohenkilö söi ja joi viime vuonna 178 kiloa nestemäisiä maitotuotteita, 80 kiloa viljaa, 77 kiloa lihaa, 65 kiloa vihanneksia ja 61 kiloa hedelmiä, kertoo Luonnonvarakeskuksen ravintotaseen ennakko.

Viljan kokonaiskulutus pysyi ennallaan, 80 kilossa henkeä kohti.

Kauran kulutus kasvoi kilon edellisvuodesta ja rukiin kulutus väheni lähes saman verran.

Vehnää ja ohraa käytettiin edellisvuoden tapaan mutta riisin kulutus pieneni 0,4 kiloa.

Sianlihaa syötiin aiempaa vähemmän

Suomalainen söi lihaa viime vuonna hieman alle 77 kiloa, eli puoli kiloa vähemmän kuin vuonna 2013.

Siipikarjan ja naudanlihan kulutus kasvoi hieman entisestä. Sianlihan käyttö sen sijaan pieneni noin kolme prosenttia.

Kananmunia suomalainen söi vajaa 11 kiloa, mikä on noin kaksi prosenttia vuotta 2013 enemmän.

Suomalaiset vähensivät maidon käyttöään

Maitoa Suomessa käytettiin vuonna 2014 127 litraa henkeä kohti – prosentin verran edellisvuotta vähemmän. Määrästä puolet oli kevytmaitoa, 40 prosenttia rasvatonta ja 10 prosenttia täysmaitoa.

Täysmaidon kulutus kääntyi lievään laskuun usean vuoden nousun jälkeen.

Rasvattoman maidon kulutus väheni hieman edellisvuodesta. Kevytmaidon kulutus oli lähes edellisvuoden tasolla.

Kermaa ja piimää kului noin kolme prosenttia vähemmän kuin vuonna 2013.

Juuston kulutus jatkoi kasvuaan ja oli noin 25 kiloa henkeä kohti.

Vihannesten suosio nousi selvästi

Tuoreiden hedelmien kulutus kasvoi 2,5 kilolla edellisvuodesta, noin 54 kiloon.

Hedelmistä 13 kiloa oli sitrushedelmiä. 41 kiloa oli muita hedelmiä, joista vielä noin kaksi kolmasosaa oli banaania ja omenoita.

Hedelmäsäilykkeitä ja kuivattuja hedelmiä suomalainen söi keskimäärin 7 kiloa.

Tuoreiden vihannesten kulutus kasvoi edellisvuodesta seitsemän prosenttia, noin 65 kiloon.

Lähteet:

Luonnonvarakeskus – Mitä Suomessa syötiin vuonna 2014?

Julkaistu: 30.6.2015