Terve.fi

Kesästressin voi torjua näinkin - viisi vinkkiä

Kesästressin voi torjua näinkin - viisi vinkkiä
Kesästressi vaanii sitä, joka ei ole suunnitellut lomaansa kunnolla. Kokeile näitä psykologin vinkkejä stressin välttämiseen.
Julkaistu: 25.6.2015
Oletko huomannut stressaavasi kesälomaa jo ennen kuin se on ehtinyt alkaakaan? Vaikka pitäisi olla iloinen siitä, että kohta saa olla, lorvia eikä tarvitse tehdä mitään, vatsanpohjassa kytee silti pieni stressinpoikanen.
Kalifornian yliopiston psykologian professori Mihaly Csikszentmihaly toteaa tämän johtuvan siitä, että ihmiset eivät todellisuudessa osaa rentoutua. Hänen mukaansa ihmiset ovat tyytyväisempiä silloin, kun voivat keskittyä työhön ja päivät on suunniteltu valmiiksi etukäteen. Jos kesälomaksi ei ole olemassa minkäänlaisia suunnitelmia, saattaa syntyä stressiä.
Csikszentmihaly kertoi How Stuff Works -sivustolle, miten ihmiset voisivat nauttia kesälomastaan enemmän ja välttää stressiä.

1. Mieti, mitä haluat tehdä ja toteuta se

Valitse aktiviteetti, joka herättää mielenkiintosi. Voit katsoa inspiraatioksi esimerkiksi elokuvia ja lukea kirjoja. Yritä ylittää normaalit rajasi, niin tunnet onnistuneesi jossakin.

2. Vältä stressiä suunnittelemalla tekemisesi etukäteen

Jos olet lähdössä reissuun, etkä suunnittele aktiviteetteja etukäteen, päädyt melko varmasti stressaamaan paikan päällä. Isommassa porukassa kukaan ei halua tehdä päätöksiä ja lopulta kaikki alkavat riidellä. Eli ennen kuin lähtee matkalle, kannattaa ottaa selvää, mitä matkakohteessa voi tehdä ja suunnitella muutama aktiviteetti etukäteen.

3. Maassa maan tavalla

Älä rajoita lomaasi vain turisteille suunnattuihi alueisiin, vaan yritä tutustua asioihin, joita paikalliset tekevät. Voit osallistua festivaaleihin, paikallisiin konsertteihin ja käydä paikallisten suosimissa marketeissa. Nämä ovat hienoja tapoja saada uusia kokemuksia!

4. Minilomistakin on iloa

Muutaman päivän miniloma aiheuttaa vähemmän stressiä kuin pitkä lomareissu. Minilomallakin ehtii rentoutua, kunhan sen on suunnitellut hyvin etukäteen. Minilomaa varten ei tarvitse siirrellä tärkeiden asioiden tekemistä kotipuolessa liian pitkään, joten stressin aiheitakin on vähemmän.

5. Kokeile päiväreissua paikallisiin kohteisiin

Monille rahattomuus on syy siihen, ettei kesälomalla tee oikein mitään. Jos olet jumissa kotona, kannattaa ottaa selvää, millaisia aktiviteetteja voit tehdä kotipaikkakunnallasi. Vietä päivä puistossa tai käy museossa – leiki, että olet turisti omassa kaupungissasi!
Kommentoi »