Terve.fi

Mitä tehdä, kun virtsaa tiputtelee vessareissun jälkeen? Lääkäri vastaa

Mitä tehdä, kun virtsaa tiputtelee vessareissun jälkeen? Lääkäri vastaa
Mitä voi tehdä ikävälle virtsan jälkitiputtelulle, joka vaivaa vessassa käynnin jälkeen? Erikoislääkäri kertoo.
Julkaistu: 15.6.2015

Mitä voi tehdä ikävälle virtsan jälkitiputtelulle, kysyy Terve.fi-sivuston lukija. Urologian erikoislääkäri Riitta Rönkä vastaa.

Synnyttämätön 21-vuotias nainen kertoo kärsineensä yli kahden vuoden ajan jälkitiputtelusta vessakäyntien jälkeen. Virtsa kastelee, eikä ilman sidettä pysty olemaan. Naisen mukaan hänen virtsaamistarpeensa on aina ollut erittäin tiheä.

Aiemmin virtsaputken suulta on löytynyt kysta, joka on leikattu pois. Tämän jälkeen kului kolme viikkoa ilman tiputtelua, kunnes oire alkoi uudelleen. Yskiessä tiputtelua ei ilmene, eikä naisella ole gynekologin mukaan mitenkään löysät lantionpohjan lihakset. Kystoskopiassa ja magneettikuvassa ei ole tehty löydöksiä, jotka selittäisivät jälkitiputtelua.

Urologi Rönkä antaa vastauksen, jossa kerrotaan, että vaivan syy pitäisi selvittää. Voi tosin olla, että vaiva on hieman vaikeasti tutkittava. Pitää ainakin sulkea pois virtsanäytteen avulla, ettei kyse ole virtsatieinfektiosta. Virtsateiden varjoainetutkimuksella on syytä poissulkea, ettei kyse vain ole virtsajohtimen poikkeavasta laskukohdasta virtsaputken alueelle.

Rönkä haluaa varmistaa, että magneettikuvaus on tehty varjoainetehosteisena. Tällä tavoin tehdyssä kuvauksessa saadaan mahdollisimman tarkoin selville virtsaputken rakenne: tiedettäisiin, aiheuttaako tiputtelun uusi tai uusiutunut kysta.

Ellei magneettikuvaus riitä selvittämään vaivan syytä, voidaan Röngän mukaan tehdä urodynaaminen tutkimus. Se on virtsarakon toiminnallinen koe, jonka avulla voidaan selvittää, liittyvätkö tihentynyt virtsaamistarve ja jälkitiputtelu toisiinsa.

Lue myös:

Kommentoi »