Terve.fi

10 tapaa olla tyytyväisempi omaan ulkonäköönsä

10 tapaa olla tyytyväisempi omaan ulkonäköönsä
Ulkonäkö vaikuttaa useimmilla myös itsetuntoon, ja siksi on tärkeää olla tyytyväinen siihen kuvaan, joka peilistä näkyy.
Julkaistu: 8.6.2015

Oma peilikuva saattaa joskus yllättää ikävällä tavalla: silmäkulmiin on ilmestynyt uusia ryppyjä, hiukset harmaantuvat ja kiloja on tullut salakavalasti lisää.

Oma ulkonäkö on ihmisille eri tavoilla tärkeä asia. Toisilla se vaikuttaa merkittävästi minäkuvaan ja itsetuntoon, kun taas toiset eivät niin välitä, vaikka hiukset vähän harmaantuisivatkin ja rypyt lisääntyisivät. Ensin mainittu ryhmä on kuitenkin suurempi, ja siksi on tärkeää, että jokainen oppisi näkemään ovat hyvät puolensa ja löytämään sitä kautta itseluottamusta ja -varmuutta.

Psychology Today selvitti, millä tavoin me kaikki voimme olla tyytyväisempiä omaan ulkonäköömme.

1. Perinteiset, median määrittelemät kauneusihanteet joutavat romukoppaan

Et pysty muuttamaan yhteiskunnan kauneusihannetta, mutta voit muuttaa omaasi. Älä keskity kauneuteen, jota näet mediassa, vaan keskity sellaiseen kauneuteen, jota näet muissa, ihailemissasi ihmisissä.

2. Määrittele itsesi tavoilla, joilla ei ole tekemistä ulkonäkösi kanssa

Määrittele itsetuntosi niin, ettei se riipu ulkoisista vaan sisäisistä ominaisuuksistasi. Keskity siihen, mistä asioista pidät kyvyissäsi, persoonallisuudessasi, ihmissuhteissasi ja elämänkatsomuksessasi. Näin näet itsesi paremmassa valossa, ja nämä seikat ovat myös helpommin muutettavissa kuin ulkonäölliset asiat.

3. Älä pelästy, vaikka joskus tunnetkin olevasi ruma

Ahdistus ja stressi, jotka tunnet omasta ulkonäöstäsi, voivat todellisuudessa vaikuttaa siihen, miltä näytät. Joskus on huonompia päiviä, mutta niihin kannattaa yrittää suhtautua mahdollisimman rennosti.

4. Hymyile

Hymyllä on merkittävä vaikutus kasvojesi ulkonäköön. Voi kuulostaa kornilta, mutta ihmiset pitävät enemmän hymyilevistä kuin murjottavista ihmisistä. Tutkimusten mukaan hymyileminen voi myös parantaa mielialaa.

5. Kokeile meikitöntä päivää

Vietä pari päivää viikosta ilman meikkiä. Saatat huomata näyttäväsi paremmalta, kun ihosi saa hengittää eikä ripsiväri paina ripsiäsi alas.

6. Käytä mukavalta tuntuvia vaatteita

Kun pukeudut parina päivänä rentoihin vaatteisiin, huomaat, että aina ei ole niin tärkeää pukeutua epämukaviin mutta muodikkaisiin vaatteisiin. Valitse vaatteet, joissa oma olosi tuntuu mukavalta.

7. Pidä taukoa peilistä

Jos huomaat tarkistavasi kuvajaistasi jatkuvasti peilistä, ota siitä tietoinen tauko. Vältä kurkkimasta kasvojasi kauppojen ikkunoista tai vessan peilistä, ja keskity sen sijaan siihen, miltä olosi tuntuu sisäisesti.

8. Pyri elämään terveellisesti

Ei ole terveellistä olla huolissaan kehostaan siksi, miltä se näyttää. Sen sijaan pitäisi keskittyä siihen, että keho toimii kunnolla. Harrasta riittävästi liikuntaa ja syö terveellisesti pysyäksesi kunnossa, mutta älä yritä pakottaa itseäsi pääsemään mallin mittoihin.

9. Kysy muiden mielipidettä

Itse saatat pitää nenääsi liian isona tai pisamiasi aivan kauheina, mutta läheisesi voivat pitää näitä piirteitä juuri kaikkein viehättävimpänä asiana sinussa. Siksi kannattaa kysyä muilta, mitä he ajattelevat asioista, jotka vaivaavat sinua.

10. Hyväksy vanheneminen

Ei kannata verrata itseään nuorempiin ihmisiin, sillä se vaikuttaa lopulta ikävästi itsetuntoon. Ei myöskään kannata verrata ulkonäköään samanikäisten Hollywood-tähtien ulkonäköön, sillä heillä on aivan eri tavalla varaa kasvohoitoihin ja plastiikkakirurgiaan kuin tavallisella ihmisellä. Hyväksy, että vanheneminen on välttämätöntä, mutta sen ei tarvitse pilata silti itsetuntoasi. Kaikki vanhenevat!

Kommentoi »