Terve.fi

Häiritseekö virtsankarkailu untasi? Näillä vinkeillä nukut paremmin

Häiritseekö virtsankarkailu untasi? Näillä vinkeillä nukut paremmin
Yöllinen virtsankarkailu voi tehdä todellista hallaa yöunille. Näillä vinkeillä voit kuitenkin nukkua paremmin.

Jos kärsit usein huonoista yöunista virtsankarkailun takia, et ole yksin. Vaiva on hyvin yleinen: monet aikuiset menettävät virtsarakkonsa hallinnan öisin, ja vielä useammat joutuvat nousemaan monia kertoja yössä käydäkseen vessassa, kertoo Everydayhealth.com.

Onneksi on olemassa tapoja, joilla vaivaa voi helpottaa ja nukkua paremmin. Alle on listattu Everydayhealthin vinkit yöllisen virtsankarkailun hoitoon:

  • Vältä nesteiden juomista juuri päivällisen jälkeen tai paria tuntia ennen nukkumaanmenoa.
  • Vältä varsinkin iltaisin myös sellaisten ruokien ja juomien syömistä, jotka ärsyttävät rakkoa. Näitä ovat esimerkiksi kofeiini ja alkoholi.
  • Nosta jalat ylös, kun lepäät iltapäivällä. Tämä stimuloi nesteiden virtaamista kehossa. Tukisukkien pitäminen voi myös auttaa.
  • Harjoita lantionpohjanlihaksiasi päivällä, jolloin kehosi pystyy paremmin kontrolloimaan rakkoasi. Harjoita pidätyskykyäsi päivisin.
  • Hanki hälytin, joka herättää sinut, jos lasket allesi. Usein nämä hälyttimet auttavat treenaamaan kehoa niin, että heräät ennen, kuin lasket allesi.

Suojaa sänkysi

Yöllinen virtsankarkailu voi olla vaikea saada hallintaan. Kun harjoittelet sitä, voit myös suojata sänkysi ja lakanasi virtsalta:

  • Patjansuojukset: Muovisuojukset ovat halpa ja helppo apukeino, mutta saattavat tehdä nukkumisesta epämukavaa. Sijoita sen sijaan uudempiin, vettä hylkiviin kangassuojuksiin, jotka hengittävät ja antavat hien haihtua. Tällaisia kangassuojia on olemassa myös tyynyihin, peittoihin ja makuupusseihin.
  • Imukykyiset alushousut ja suojukset: Nämä tunnetaan myös aikuisten vaippoina, ja niitä voi käyttää, jos kärsii yöllisestä virtsankarkailusta. Varokeinona voit asetella allesi myös imukykyisen suojuksen, joka nappaa vaipoista mahdollisesti karkaavan virtsan. Suojuksia on olemassa sekä kertakäyttöisiä että pestäviä versioita.
Julkaistu: 3.6.2015
Kommentoi »