Terve.fi

Miksi alkoholi tekee meistä ystävällisempiä tai vihaisempia?


Kesä saapui vihdoin ja terassit ovat pullollaan janoisia virvokkeiden ystäviä. Siksi lienee syytä vielä kerrata, kuinka alkoholi ja juomaseura vaikuttavat.

Ilmiöstä on osin vastuussa GABA-kemikaali. Juomisen alkuvaiheessa alkoholi vaikuttaa GABA-järjestelmään niin, että dopamiinin määrä kasvaa synkronissa euforian tunteen kanssa. Lisäksi kemikaali sulkee ahdistusta aiheuttavia neuroniratoja ja annosmäärän kasvaessa myös sammuttaa pelon tunteesta vastuussa olevat aivojen alueet.

Tutkimusten mukaan ihmiset ovat pikku hiprakassa luottavaisempia, anteliaampia ja empaattisempia kuin tavallisesti. Toisaalta alkoholi saattaa myös aiheuttaa väkivaltaista käytöstä. Lisäksi alkoholi lamauttaa kognitiivista päättelyä ja suurina annoksina voi aiheuttaa lyhyitä, dementian kaltaisia muistiongelmia.

Mikä sitten tekee juomisesta mahdollisesti joko erittäin mukavaa seurustelun voitelua tai väkivaltaista aggression purkamista? Lyhyesti vastattuna seura ja taipumukset. Alkoholi vahvistaa kuuluvuuden tunnetta omiin lähipiireihin, mikä kuitenkin saattaa kostautua ajattelemattomampana käytöksenä ryhmien ulkopuolisia henkilöitä kohtaan. Ja jos henkilöllä on taipumusta aggressiivisuuteen, voi käytös sekä oman ryhmän että ulkopuolisten keskuudessa muuttua väkivaltaiseksi.

Toisin sanoen alkoholista voi olla hyötyä: sen avulla voi pitää hauskaa ja hankkia uusia ystäviä. Kohtuus kaikessa ja järjenkäyttö matkaan!

Lähde: IFLScience

Lue lisää:

Näin alkoholi vaikuttaa rasvanpolttoon

Julkaistu: 25.6.2015