Terve.fi

Mekkomysteeri: onko se sininen vai valkoinen ja miksi?

Mekkomysteeri: onko se sininen vai valkoinen ja miksi?
Optisia illuusioita on ollut aina, mutta aiemmin keväällä levinnyt mekkokuva taitaa olla ensimmäinen tavallinen valokuva, jonka ihmiset voivat nähdä täysin eri väreissä. Tutkimusten mukaan ilmiön takana ovat ennen kaikkea ihmisten värinäön eroavaisuudet ja taustavalo.
Julkaistu: 23.5.2015

Optisia illuusioita on ollut aina, mutta mekkokuva taitaa olla ensimmäinen tavallinen valokuva, jonka ihmiset voivat nähdä täysin eri väreissä. Medical Xpressin mukaan ilmiön takana ovat ennen kaikkea ihmisten värinäön eroavaisuudet.

Esimerkiksi 1400 henkilöä käsittäneessä kyselyssä henkilöitä pyydettiin kertomaan, minkä  värinen mekko on. Väki jakautui kolmeen leiriin: valko-kulta, sini-musta ja sini-ruskea. Tutkijoiden mukaan tämä kertoo siitä, että näkemykset väreistä ovat melko stabiileja: emme siis voi nähdä mekon väreinä aivan mitä sattuu. Se ei kuitenkaan tarkoita, että kaikki näkisivät mekon samalla tavoin.

Kyselyssä selvisi myös, että vanhemmat ihmiset näkevät mekon keskimääräistä yleisemmin valko-kultaisena, kun taas nuorison näkemys on sini-musta. Tästä tutkijat päättelivät, että kyseessä on valolle altistuminen: nuoret opiskelijat ovat todennäköisemmin viettäneet päivän tietokoneella tekovalossa, kun eläkeläiset ovat todennäköisemmin nauttineet ulkoilmasta ja auringonvalosta. Vaaleampaa sinistä ja ruskeaa nähneet olivat saattaneet olla sisällä, mutta altistuneet auringonvalolle.

Toisessa tutkimuksessa huomattiin, että sisätiloissa tietyssä valaistuksessa tarkasti kalibroidun näytön avustuksella opiskelijat näkivät värin eri liukuina vaaleansinisen ja tummansinisen välillä. 

Toisin sanoen: silmät kalibroituvat vallitsevan valon ja näytön kirkkauden mukaan. Siksi mekko näkyy eri väreissä.

- Yksi tapa ymmärtää ilmiötä on tajuta, kuinka ulkoa tai sisältä tuleva valo vaikuttaa siihen, miten näytön valoon vaikuttaa sisältä ja ulkoa tuleva valosaaste. Ihmisen visuaalisen järjestelmän täytyy päättää, keskittyykö se lyhyeen siniseen vaiko pitempään punaiseen aallonpituuteen ja siksi näemme mekon eri tavoin, selventää neurotutkija Bevil Conway.

Lue lisää:

Kommentoi »