Terve.fi

Äitiyden ei pitäisi olla täydellisyyden tavoittelua

Äitiyden ei pitäisi olla täydellisyyden tavoittelua
Äitienpäiväkorteissa äidit ovat lähes supernaisia. He ovat ihmeolentoja, jotka suojelevat lapsiaan ja opettavat heille kaiken, mitä heidän täytyy elämässä tietää.
Julkaistu: 8.5.2015

Mielikuvat voivat luoda paineita olla täydellinen äiti.

Todellisuudessa äitiys on hyvin syvällinen ja monimutkainen rooli, jota parhainkaan onnittelukortti ei pysty täysin selittämään.

Kaikki äidit tekevät virheitä, he ovat vain ihmisiä. Sen sijaan, että yrittäisi olla täydellinen, kannattaa pyrkiä olemaan tarpeeksi hyvä, kertoo Psychology Today.

Tarpeeksi hyvä riittää

Äiti ei ole jumalatar, vaan puutarhuri, joka kasvattaa ihmisentaimia parhaansa mukaan. Puutarhuri ei pysty aina suojaamaan kasvattejaan harmeilta – samoin äidinkin voimat ovat rajalliset.

Näin äitiyttä kuvaa psykoanalyytikko Donald Winnicott, joka kehitti teorian tarpeeksi hyvästä äidistä. Se muistuttaa meille, että äiti on todellinen, aito ihminen.

Tarpeeksi hyvällä äidillä on myös oma elämä ja tunteet, joista ei kannata potea syyllisyyttä. Äitikin saa suuttua, väsyä ja olla välillä itsekäs. Hänen koko maailmansa ei pyöri pelkästään lapsen tarpeiden ympärillä.

Itse asiassa vanhempien tekemät “virheet” voivat olla jopa hyvästä. Niiden kautta lapsi oppii mukautumaan oikeaan maailmaan, jossa hän ei ole kaiken keskipiste.

Äidin ei siis tarvitsekaan olla supernainen. Lapsesta huolehtimisen ohella kannattaa muistaa huolehtia myös itsestään.

Lähteet:

Psychology Today: How to be a good enough mother?

Psychology Today: In search of the good enough mother

Kommentoi »