Terve.fi

Eivätkö lääkärit osaa hoitaa seksuaalivähemmistöjä?

Eivätkö lääkärit osaa hoitaa seksuaalivähemmistöjä?
On huomattu, että hoitotulokset voivat olla homoilla, lesboilla ja muilla seksuaalivähemmistöillä kehnompia kuin muulla väestöllä. Miksi? Eivätkö lääkärit ja hoitajat osaa hoitaa HLBTIQ-ihmisiä?
Julkaistu: 5.5.2015

On huomattu, että hoitotulokset voivat olla homoilla, lesboilla ja muilla seksuaalivähemmistöillä kehnompia kuin muulla väestöllä. Miksi? Eivätkö lääkärit ja hoitajat osaa hoitaa HLBTIQ-ihmisiä? 

Ainakin Yhdysvalloissa näyttää siltä, että voi olla vaikea löytää lääkäreitä, joilla on hyvä kompetenssi hoitaa homoja, lesboja ja muita seksuaalivähemmistöihin kuuluvia, päätellään Reutersin jutussa uuden tutkimuksen tuloksista.

Aivan näin suoraviivaisesti ei tosin todeta itse tutkimuksessa. Siinä huomattiin, että Yhdysvaltain lääkäreitä kouluttavissa sairaaloissa ei ole useimmiten lainkaan vakiintuneita systeemejä, joiden avulla tunnistaa lääkärien seksuaalivähemmistö-osaamista tai kouluttaa henkilökuntaa näiden asioiden osaamisessa.

Tutkimus on ilmestynyt American Journal of Public Health -julkaisussa huhtikuussa 2015.

Tarvitaan tukea ja myönteisyyttä

Tutkimuskyselyssä 15 prosenttia vastaajista kertoi, että heidän sairaalassaan on lista HLBTIQ-kompetenteista lääkäreistä.

Listat ovat kaunis ajatus, mutta mahtaakohan niistä olla todellista hyötyä, kommentoi Reutersin jutussa Harvey Makadon, Yhdysvaltain LGBT-terveyskoulutuskeskuksen johtaja (The National LGBT Health Education Center, The Fenway Institute, Boston). Hän ei ollut mukana tutkimuksenteossa.

Makadonin mukaan on tärkeää, että käytettävissä on lääkäreitä, joiden asenne on myönteinen ja jotka osaavat antaa tukea.

Huonompia hoitotuloksia

Hoitotulokset ovat huonompia kuin muilla, jos potilas kuuluu seksuaalivähemmistöön, kertoo Reuters asiasta, joka on pantu merkille Yhdysvaltain tartuntatautien valvonta- ja ehkäisykeskuksessa (CDC). HLBTIQ-ihmisillä on samoja terveysongelmia kuin kaikella väestöllä, mutta hoitotulokset ovat kehnompia.

Sama on huomattu myös Iso-Britanniassa, kertoi The Guardian muutama vuosi sitten. Seksuaalivähemmistöjen on havaittu olevan merkittävästi epätasa-arvoisessa asemassa terveysasioissa, kun verrataan muihin kansalaisiin. Heidän mentaalinen, fyysinen ja seksuaalinen terveytensä on heikompi, kerrotaan Guardianin jutussa.

Lääkäri olettaa usein automaattisesti, että potilas on hetero, todetaan jutussa. Jotta esimerkiksi tähän saataisiin muutos, on Briteissä rullattu Pride in Practice -kampanjaa.

Yksi tavoitteista on saada terveydenhuollon henkilökunta tukemaan seksuaalivähemmistöjä ja hoitamaan heitä entistä paremmin.

Pitäisi tutkia omia asenteita

Lääkäreillä on erittäin niukasti jos ollenkaan tietoa siitä, millaisia ongelmia ja erityistarpeita seksuaalivähemmistöillä voi olla, kirjoitti professori Matti O. Huttunen yli 15 vuotta sitten Duodecim-lehdessä. Onkohan tilanne parantunut sittemmin?

Jotta hoito olisi hyvää, pitää lääkärin tiedostaa ja tutkia omia asenteitaan, linjasi Huttunen. Jos oma asenne sattuu olemaan kielteinen, pitää lääkärin kuitenkin noudattaa lääkärin etiikkaansa ja hoitaa seksuaalivähemmistöjä yhtä hyvin kuin muitakin, hän kirjoitti.

Tarvitaan empatiaa ja kunnioitusta toisen mielipiteitä kohtaan, kuten muissakin hoitosuhteissa.

Sittemmin Huttunen on käsitellyt Duodecim-lehdessä (2011) esimerkiksi homofobiaa.

Pitäisikö Suomessa olla julkiset listat lääkäreistä, joilla on kompetenssia hoitaa seksuaalivähemmistöihin kuuluvia ihmisiä? Tarvittaisiinko Suomessa lisää lääkärien ja hoitajien HLBTIQ-kompetenssia? Rullaa alas ja kerro ajatuksesi.

Lähteet:

Lue myös:

Kommentoi »