Terve.fi

Taiteet ja nikkarointi auttavat muistiongelmien välttämisessä

Taiteet ja nikkarointi auttavat muistiongelmien välttämisessä
Taideharrastukset, puutyöt, puutarhan hoito ja elokuvissa käynti voivat ehkäistä tai ainakin lykätä muistiongelmien ja mahdollisesti myös dementian kehittymistä, osoittaa yhdysvaltalaistutkimus.
Julkaistu 5.5.2015

Taideharrastukset, puutyöt, puutarhan hoito ja elokuvissa käynti voivat ehkäistä tai ainakin lykätä muistiongelmien ja mahdollisesti myös dementian kehittymistä, tuore tutkimus osoittaa.

Vastaavanlaisia havaintoja on tehty aiemminkin, mutta yhdysvaltalaistutkijoiden tulokset vahvistavat tutkimusnäyttöä entisestään.

Tutkimukseen osallistui 250 keskimäärin 87-vuotiasta miestä ja naista, joista 120:lle kehittyi muistin ja muiden ajatustoimintojen heikentymä keskimäärin neljän vuoden seurannan aikana. Tutkimuksen alkaessa kaikki osallistujat olivat terveitä.

Muistin ja muiden kognitiivisten ajatustoimintojen heikentyminen oli noin 70 prosenttia harvinaisempaa osallistujilla, jotka esimerkiksi maalasivat, piirsivät tai harrastivat kuvanveistoa sekä keski-iässä että myöhemmin vanhuusiässä. Myös puutyöt, savenvalanta ja muut käsityöharrastukset sekä sosiaaliset harrastukset kuten teatterissa tai elokuvissa käynti, matkustelu ja ystävien tapaaminen liittyivät pienempään kognitiivisen heikentymän riskiin.

Samanlainen yhteys havaittiin myös osallistujilla, jotka käyttivät säännöllisesti tietokoneita esimerkiksi tiedonhakuun tai ostosten tekoon.

Yhdysvaltalaisten tulokset viittaavat siihen, että aivojen monipuolinen käyttäminen ja aktiivinen elämäntapa auttavat pitämään muistin ja muut kognitiiviset ajatustoiminnot kunnossa pitempään. Osittain vaikutus tosin selittyy todennäköisesti muilla elintavoilla ja riskitekijöillä, jotka vaikuttavat sekä iäkkäiden aktiivisuuteen että neurologiseen toimintakykyyn.

Tulokset julkaistiin arvostetussa Neurology-lehdessä.

Lue lisää:

Kommentoi »