Terve.fi

Tutkimus: Isopäisillä naisilla todennäköisemmin synnyttäjän lantio

Tutkimus: Isopäisillä naisilla todennäköisemmin synnyttäjän lantio

Tutkimuksen mukaan isomman pään ympärysmitan omistavat naiset pystyvät synnyttämään keskimääräistä isompia ja isompipäisiä lapsia. Mutta mitä se tarkoittaa?
Mainos

Ihmisillä äidin ja lapsen kuolleisuustodennäköisyys on edelleen suuri ilman asiaankuuluvia hoitotoimenpiteitä, koska naisen lantio on lapsen pään kokoon suhteutettuna verrattaen pieni.

Tutkijat tarkastelivat 99 ihmisluurankoa saadakseen vastauksia. Erikoisinta oli, että alkuperäistä kysymystä siitä, miksi naisen lantio ei ole evoluution myötä kasvanut, ei pystytty selvittämään. Tutkijat sen sijaan huomasivat, että suurempi päänympärys oli yhteydessä paremmin isoja vauvoja maailmaan auttavaan lantioon.

Fischerin ja Mitteröckerin mukaan tulokset ovat kiinnostavia, vaikka ne eivät selitäkään sitä, miksi evoluutio ei ole hoitanut lantion kehitystä eteenpäin. Yksi teoria on, että lantion liiallinen suureneminen vaikuttaisi negatiivisesti liikkumiseen ja sitä kautta vaikeuttaisi suvun jatkamista ylipäätään. Aiemmissa tutkimuksissa on tosin alustavasti huomattu, että leveämpi lantio ei tee liikkumisesta vaikeampaa.

Joka tapauksessa: isomman pään ympärysmitan omistavat naiset pystyvät synnyttämään keskimääräistä isompipäisiä lapsia. Sen voi nähdä merkkinä ainakin siitä, että ihmisaivojen kasvaminen jatkuu tulevaisuudessakin.

Lähde: Medical Xpress 

Lue lisää:

Raskaus nelikymppisenä – edut ja riskit

Naisen keho muuttuu raskauden aikana – Mitä miehen tulee tietää?

Raskaus ja synnytys koettelevat seksielämää

Julkaistu: 25.4.2015