Hyvinvointi

Suuteleminen suojelee tulevaa lasta

Hiljattain esitetyn hypoteesin mukaan suuteleminen siirtää mahdolliset tauteja aiheuttavat mikrobit miehestä naiseen jo hyvissä ajoin ennen mahdollista raskautta. Näin naiselle muodostuu immuniteetti niitä mikrobeja kohtaan, jotka voivat olla vaarallisia tulevalle sikiölle. Lue lisää.

15.4.2015 Terve.fi

Tutkijoita on pitkään kiinnostanut, miksi suutelemme. Suukontakti on yleistä monien luonnon eläinten parissa. Syväsuuteleminen kielikontakteineen näyttää kuitenkin olevan tyypillistä vain ihmiselle. Suutelemiseen liittyy hormonitasojen muutoksia ja kemiallisia aistimuksia, jotka joko vahvistavat tai heikentävät parin muodostumista. Hiljattain esitetyn hypoteesin mukaan suuteleminen siirtää mahdolliset tauteja aiheuttavat mikrobit miehestä naiseen jo hyvissä ajoin ennen mahdollista raskautta. Näin naiselle muodostuu immuniteetti niitä mikrobeja kohtaan, jotka voivat olla vaarallisia tulevalle sikiölle.

Hollantilaiset tutkijat julkaisivat Microbiome –tiedelehdessä tutkimuksen, jonka mukaan miehen ja naisen suun mikrobisto muuttuu samankaltaiseksi vasta tavallista runsaamman suutelemisen seurauksena. Tutkimukseen otettiin 21 paria, joiden suun mikrobistoa tutkittiin lukuisia kertoja ennen ja jälkeen suutelemisen.

Tutkijat osoittavat, että yksittäinen suuteleminen ei juuri hetkauttanut miehen eikä naisen suun satoja bakteereita suuntaan tai toiseen. Jotta merkittäviä muutoksia tapahtuisi, pitää suutelemisia olla keskimäärin yhdeksän päivässä. Pitempään parisuhteessa eläneillä suun mikrobisto oli jo varsin samankaltainen, mihin tutkijoiden mukaan myötävaikutti samanlaisen ravinnon syöminen. Ja kun mikrobisto oli jo samankaltaista, ei siinä tietenkään enää tapahtunut merkittäviä muutoksia suutelemisen seurauksena.

Tuoreen nuoren parin kanssakäymisen tiedetään aiheuttavan infektioriskejä. Tällaisia ovat mm. nielun pusutauti eli mononukleoosi sekä honeymoon kystiitti eli sukupuolielämän aloittamiseen liittyvä naisten virtsatieinfektio. Nämä taudit siis liittyvät väistämättömään mikrobien siirtymiseen miehen ja naisen läheisessä kanssakäymisessä. Kun pari tulee ”yhdeksi lihaksi”, mikrobisto muuttuu samankaltaiseksi ja infektio-ongelmat vähenevät. Tällä kaikella on lopulta yhteiselämää ja tulevia lapsia suojeleva vaikutus.

Lähde: Microbiome 2014, 2:41  doi:10.1186/2049-2618-2-41z

Lue lisää:

Mitä infektioosi mononukleoosi on?

Mononukleoosi-potilasohje

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi