Terveys

Suihkukaan ei huuhdo kemikaaleja iholtasi

Kauneudenhoitotuotteissa käytetyt kemikaalit säilyvät iholla useita päiviä. Tutkijat yrittävät nyt selvittää, miten ne vaikuttavat ihon ja sillä elävien bakteerien yhteiselon. Ihon bakteerit ovat immuunipuolustuksen tärkeä osa.

13.4.2015 Terve.fi

Uusi kartoitus paljastaa, miten käyttämämme kemikaalit pysyvät iholla, ja missä päin kehoa erilaiset bakteerit elävät.

Koehenkilöitä pyydettiin olemaan kolme päivää peseytymättä ja käyttämättä kosteusvoiteita tai muita kehonhoitotuotteita. Tutkijoiden tavoitteena oli, että iholla olisi mahdollisimman paljon bakteereja ja vähän vieraita kemikaaleja.

Analyysissä löytyi silti yllättävän paljon kemikaalijäämiä. Kaikista tunnistetuista molekyyleistä 14 prosenttia oli peräisin tavallisista kehonhoitotuotteista, kuten shampoosta ja deodorantista.

Iholla säilyy myös molekyylejä syömästämme ruuasta ja lääkkeistä.

Ihmisen iholla elää satoja lajeja bakteereja. Ne lisääntyvät paikoissa, joissa kosteus- ja lämpötilaolosuhteet ovat niille mieluisimmat. Jalkaterässä viihtyvät erilaiset bakteerit kuin kasvoissa.

Jokaisen ihmisen ihon kemiallinen “sormenjälki” on ainutlaatuinen. Ihosolut ja bakteerit vaikuttavat toisiinsa vielä tuntemattomin tavoin. Kukaan ei vielä tiedä, miten kemikaalit vaikuttavat tähän yhteiseloon.

Ihon ja suoliston mikrobiyhteisöt ovat hyvin tärkeitä terveydelle. Ihon bakteerit eivät ole vain vapaamatkustajia, vaan ne osallistuvat aktiivisesti ihmisen immuniteetin toimintaan.

Tutkijat toivovat, että jonain päivänä ihon kemiallisen koostumuksen analysointi tuo apua esimerkiksi psoriaasin ja muiden ihosairauksien hoitoon.

Lähde:

CNN

Lue lisää:

Atooppinen ihottuma

Huolla ihoasi lääkärin opein

Näin ratkaiset kasvojen ihon tavalliset vaivat

Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi