Sairaudet

Spirometriatutkimus - selkokielinen

Spirometria on keuhkojen toimintaa mittaava tutkimus. Spirometriatutkimuksessa puhalletaan ohjatusti laitteeseen, joka mittaa keuhkotilavuuksia ja puhalletun ilman virtausnopeuksia.

27.3.2015 Terve.fi

Spirometrialaite piirtää puhalluksista käyrän, jota tarkastelemalla tehdään johtopäätökset puhaltajan keuhkojen suorituskyvystä. Spirometriatutkimuksen tulokset tulkitsee tutkimuksen määrännyt lääkäri.

Spirometriatutkimuksen tekeminen

 1. Istu tukevasti, selkä suorana.
 2. Nenä suljetaan nenäpuristimella puhalluksen ajaksi. Hampailla pidetään kiinni suukappaleesta. Suukappaleen on oltava tiiviisti suussa puhalluksen aikana. Kieli ei saa olla suukappaleen sisällä.
 3. Puhallukset toteutetaan hoitajan kehotuksesta spirometrialaitteen menetelmän mukaan. Puhallus toistetaan kolme kertaa tai useammin, jotta saadaan yhtenevät, hyväksyttävät käyrät.
 4. Tämän jälkeen tehdään ns. bronkodilataatiokoe. Bronkodilataatiokoeessa hengitetään ensin avaavaa lääkettä ja 15 minuutin kuluttua lääkkeen hengittämisestä toistetaan spirometriatutkimus. Koe kertoo, onko avaavalla lääkkeellä ollut puhallusarvoja parantavaa vaikutusta.

Tutkimuksen suorittamisesta tulee vielä erikseen neuvotella, jos et ole noudattanut tutkimuksen valmistautumisohjeita tai jos olet raskaana ja sinulla on todettu ennenaikaisen synnytyksen vaara.

Tutkimuksen suorittamisesta tulee neuvotella myös jos olet juuri sairastanut sydäninfarktin tai sinulla on vaikeaoireinen sepelvaltimotauti, hankalia sydämen rytmihäiriöitä tai jos sairastat keuhkotuberkuloosia.

Spirometriatutkimukseen valmistautuminen

 • Älä ota keuhkoputkia laajentavaa tai avaavaa lääkettä 6 tuntia ennen spirometriatutkimusta. Saat lääkäriltä tai tutkimusohjeista tietää, mitä hoitavaa lääkettä voit käyttää.
 • Ole tupakoimatta vähintään 4 tuntia ennen tutkimusta.
 • Ole nauttimatta kahvia, teetä, kolajuomia tai muita piristäviä aineita vähintään 2 tuntia ennen tutkimusta.
 • Vältä raskasta ateriaa vähintään 2 tuntia ennen tutkimusta.
 • Älä käytä alkoholia puolentoista tutkimusta edeltävän vuorokauden aikana.
 • Vältä fyysistä rasitusta ja kylmän ilman hengittämistä vähintään 2 tunnin ajan ennen tutkimusta.
 • Sovi mahdollisesta sinulle määrätystä keuhkolääkityksen käytöstä/tauosta tutkimuksen määränneen lääkärin kanssa.
 • Ennen tutkimusta on levättävä vähintään 15 minuuttia.
 • Astman seurannassa tutkimus on tehtävä aina samaan vuorokauden aikaan, koska tulos voi poiketa eri vuorokauden aikana ja antaa siten väärän tuloksen.
 • Älä tule tutkimukseen hengitystietulehduksen aikana tai 2 viikon sisällä sellaisesta.

Lähde: OAMK:n OMSU-hanke

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi