Terve.fi

Näitä syömällä voit vähentää syöpäriskiä


Kasvisruokavaliota noudattavat näyttäisivät sairastuvan paksu- ja peräsuolisyöpiin muita harvemmin. Pienin sairastumisriski on kasvisten lisäksi myös kalaa nauttivilla, tuore tutkimus osoittaa. Lue lisää.

Kasvisruokavaliota noudattavat näyttäisivät sairastuvan paksu- ja peräsuolisyöpiin muita harvemmin. Pienin sairastumisriski on kasvisten lisäksi myös kalaa nauttivilla, tuore tutkimus osoittaa.

Suolistosyövät ovat usein kohtalokkaita, joten tarve niiden ehkäisemiseen on suuri. Tämän vuoksi ruokavalion vaikutukset kiinnostavat tutkijoita.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine lehdessä, ja sen perusteella kasvissyöjien riski sairastua paksu ja peräsuolisyöpiin on noin viidenneksen pienempi kuin lihansyöjien. Kalaa ja kasviksia sisältävää ruokavaliota noudattavien sairastumisriski oli tätäkin pienempi.

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että kasvisruokavalio voi pienentää myös mm. diabeteksen, sydän- ja verisuonioireiden sekä verenpainetaudin riskiä. Tutkimuksista on kuitenkin vaikea päätellä, miten suurelta osin yhteydet johtuvat kasvissyöjien muista elintavoista.

Tutkimukseen osallistui 78 000 pohjoisamerikkalaista aikuista adventistia, joista noin puolet noudatti erilaisia kasvisruokavalioita. Kasvissyönti on erittäin yleistä adventistien keskuudessa.

Lähde: Jama Internal Medicine 2015

Lue lisää:

Enemmän lihaa, enemmän syöpiä – kasvisruokavalio voi säästää syövältä

Vegaanit ja kasvissyöjät säästyvät kaihilta

Ylilääkäri: Kasvisruoka voi pilata hampaat

Julkaistu: 25.3.2015