Väsymys on meille jokaiselle tuttu vieras ainakin silloin tällöin. Väsyneenä on vaikea keskittyä töihin, opiskeluun tai mihin tahansa, joten olisi hyvin tärkeää levätä riittävästi ja nukkua kunnon yöunet. Joskus tiedämme tarkalleen, miksi emme ole nukkuneet hyvin – kyse voi olla edellisen yön biletyksestä tai yksinkertaisesti liian myöhään valvomisesta. Aina ei ole kuitenkaan selvää, mistä väsymys johtuu. Huffington Post kokosi listan yllättävistä syistä, jotka vaikuttavat väsymykseen.
1. Et nuku tarpeeksi
No hyvä on, tämähän on aika selviö – ei tosin siitä syystä kuin luulisi. Nukkumisessa kun ei ole kyse vain lepäämisestä: yön aikana kehossa tapahtuu monenlaisia asioita, joista yksi tärkeimmistä on kasvuhormonin tuotanto.
Kasvuhormoni on aivolisäkkeessä syntyvä proteiini, jolla on tärkeä rooli lihasten hyvinvoinnissa sekä luuston vahvuudessa. Se vaikuttaa myös siihen, miten keho kerää rasvaa (erityisesti vatsan alueelle), ja se auttaa tasapainottamaan hyvän ja huonon kolesterolin suhdetta. Liian vähäinen määrä kasvuhormonia aiheuttaa uupumusta, voimien ja kestävyyden vähenemistä sekä masennuksen oireita. Kasvuhormonia erittyy pääasiassa nukkuessamme, joten noin kahdeksan tunnin yöunet auttavat pitämään painon ja kivun alhaisena sekä energiatason ylhäällä.
- Lue myös: Väsymys, johon unikaan ei auta
2. Syöt liian epäterveellisesti
Sokerin ajatellaan lisäävän energiaa nopeasti, mutta pidemmällä tähtäimellä se vaikuttaa juuri päinvastoin. Kaikki sokerit nimittäin tekevät lopulta olon laiskaksi. Tutkimuksen mukaan roskaruoka saa myös kehon toimimaan kuin hidastetussa elokuvassa.
3. Et juo riittävästi vettä
Moni ei tiedä, että väsymys voi johtua myös nestehukasta. Lasillinen vettä voikin toimia paljon parempana tehojuomana kuin sokeri. Juo päivittäin niin paljon vettä, että suusi pysyy kosteana koko päivän ajan. Ja muista tämä sääntö: virtsan pitäis olla vaalean keltaista tai kirkasta. Jos se on kirkkaamman tai tummemman keltaista, sinun pitää juoda enemmän vettä.
4. Saat liian vähän B-vitamiinia
Ihminen tarvitsee B-vitamiineja, jotta mitokondriot voivat muuttaa glukoosin energiaksi. Saamme B-vitamiinia hyvin nestemäisenä tai pillerimuodossa, mutta 99 prosenttia meistä ei saa sitä riittävästi ruokavaliostamme. Kokeile ottaa B-vitamiinia aamuin ja illoin. Tämä auttaa pitämään energian tasapainossa, eikä siitä ole sinulle haittaa, sillä kehosi hankkiutuu eroon ylimääräisistä vesiliukoisista vitamiineista.
5. Sinulla on jokin tartuntatauti
Tartunnat ja tulehdukset voivat olla vastuussa energiatason laskemisesta. Kannattaakin tarkkailla kehoaan ja huolehtia siitä, etteivät tartunnat pääse viipymään. Mitä voi siis tehdä? Ainakin käyttää säännöllisesti hammaslankaa ientulehdusten välttämiseksi ja syömällä probiootteja eturauhastulehduksen, emätintulehduksen ja suolistotulehdusten ehkäisemiseksi. Virustartuntoja voi torjua hyvällä käsihygienialla, nukkumalla riittävästi sekä välttämällä tyydyttyneitä rasvoja ja yksinkertaisia sokereita.
- Lue myös: 10 helppoa keinoa ehkäistä flunssaa
6. Sinun pitää liikkua enemmän
Energiaa saa helposti lisää esimerkiksi käymällä kävelyllä. Kun liikkuu, kehossa vapautuu typpioksidia ja veri liikkuu vapaammin suonissa. Tämä auttaa kuljettamaan enemmän ravintoaineita soluihin. Kehosi vastaa toimintaasi. Jos kerrot kehollesi, että aiot viettää yön television edessä, energiantuotanto laskee. Jos taas kerrot kehollesi, että aiot aamulla käydä reippaalla kävelyllä, se vastaa antamalla sinulle energiaa juuri sitä varten.
7. Hormonisi reistailevat
Useat hormonit vaikuttavat siihen, miten energiseltä tai tylsältä olosi tuntuu. Hormonit toimivat kuin himmentimet valoissa: jos tarvitset kirkkaita valoja, kehosi käynnistää tiettyjä hormoneja lisätäkseen energiaa juuri oikealla alueella ja vähentääkseen niiden käyttöä toisaalla. Hienosäätö alkaa hypotalamuksessa ja aivolisäkkeessä. Ongelmien kaksi päälähdettä ovat vajaasti toimivat kilpirauhanen sekä lisämunuaiset. Jos olet siis jatkuvasti väsynyt, eikä yllä mainittujen asioiden korjaamisesta ole ollut apua, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.
8. Kehosi torjuu insuliinia
Insuliiniresistenssi – diabeteksen esiaste – vaikeuttaa sokerin siirtymistä energiantuotannoksi. Tällöin sokeri jakautuu rasvavarastoihin sen sijaan, että se varastoituisi soluihin, jotka tarvitsevat sokeria energian tuottamiseksi.
Lähde: Huffington Post
Lue lisää: