Terve.fi

8 virhettä kurinpidossa - vanhemmat, välttäkää näitä!

8 virhettä kurinpidossa - vanhemmat, välttäkää näitä!
Lasten kanssa joutuu pitämään kuria. Usein se on vaikeaa. Vanhemmilla, kuten lapsillakin, on hyviä ja huonoja päiviä.
Julkaistu: 14.11.2011

Lisäksi tilanteet vaihtelevat: se asia, mikä eilen toimi, ei toimikaan enää huomenna. Parenting.com -sivusto listasi yleisimpiä virheitä, mitä vanhemmille sattuu kurin pitämisessä. Lue tästä ohjeita, kuinka edetä hankalien tilanteiden edessä.

1. Valehtelu

Lapselle ei kannata satuilla. Jos lapsella on hankaluuksia vaikkapa päivähoitoon lähtemisen kanssa, ei kannata sanoa, että jotakin kamalaa tapahtuu, jos lapsi ei lähde mukaan suosiolla. Pienet valkoiset valheet voivat lipsahtaa keneltä tahansa, mutta pidemmän päälle niitä ei kannata suosia. Lapselle on hyvä olla rehellinen ja kertoa, kuinka asiat oikeasti ovat.

2. Sanojen peruminen

Kaikki tietävät, että uhkauksilta menee teho, jos niitä ei koskaan toteuta. Näin on myös lasten kanssa. Älä uhkaa lasta vaikkapa jäähyllä, ja unohda asia saman tien. Lapsi oppii, että uhkauksia ei kannata ottaa vakavasti. Jos lapsi ei tottele sinua, anna ensin varoitus. Toisella kerralla seurauksen täytyy kuitenkin jo tapahtua, eli laita lapsi jäähylle tai siirrä hänet pois pahanteosta.

3. Vanhemmat pitävät eri linjaa

Vanhempien täytyy selvittää keskenään, mitkä asiat vaativat kurinpitoa. Jos toinen vanhempi on lepsumpi kuin toinen, lapset oppivat nopeasti pelaamaan vanhempiensa välillä. Vanhemmilla saa olla eri keinot kurinpitoon, mutta syiden täytyisi olla samoja. Yhtenäinen linja säännöissä on tärkeää, että paletti pysyy kasassa kotona.

4. Lahjominen

On helppoa luvata lapselle jotakin kivaa, jos hänet yrittää saada tottelemaan. Lahjomisessa piilee kuitenkin vaara, että lapsi oppii odottamaan aina jotakin palkintoa, kun hän on käyttäytynyt kunnolla. Parempi tapa on rohkaista lasta tottelemaan ilman lahjontaa. Kun lapsi onnistuu, sano, että olet ylpeä hänestä. Jos lapsi taas käyttäytyy huonosti, voit sanoa olevasi pettynyt huonosta käytöksestä. Kun lapselle kertoo sanallisesti tunteistaan, hän oppii ottamaan muut huomioon.

5. Omien sääntöjen rikkominen

Kiellätkö lastasi heittelemästä leluja, mutta hetken kuluttua viskelet niitä itse pois tieltä? Tai saarnaatko lapsellesi kielenkäytöstä, mutta huomaamattasi päräytät itse kirosanoja? Ole tarkkana, sillä lapset ovat nopeita hoksaamaan, miten rikot itse omia sääntöjäsi. Lapset ottavat vanhemmistaan esimerkkiä, joten käyttäyty itse samoin, mitä odotat lapsilta. Muista myös reiluus: jos rikot itse omia sääntöjäsi, voit mennä itsekin hetkeksi jäähylle. Näin lapsi oppii, että samat asiat koskevat kaikkia.

6. Hermojen menettäminen

Kaikkien kärsivällisyys on joskus koetuksella lasten kanssa. Raivostuminen ei kuitenkaan valitettavasti auta ketään. Jos lapsi uhkaa saada pinnasi katkeamaan, rauhoita tilanne ainakin omalta osaltasi. Mene hetkeksi toiseen huoneeseen tai pyydä puolisoasi jatkamaan lasten kanssa. Kun pystyt itse rauhoittumaan, toimit johdonmukaisemmin ja rauhallisemmin myös lasten kanssa. Jos räjähdys kuitenkin tapahtuu, muista että aikuisen on hyvä pyytää lapselta anteeksi myös omaa käytöstään.

7. Liian kauan odottelu

Jos lapsi rikkoo sääntöjä, puutu asiaan heti. Lapsi ei muista asiaa enää tunnin kuluttua – puhumattakaan pidemmästä ajasta. Jos lapsi käyttäytyy huonosti kaupassa, on siis turhaa sanoa hänelle, että kotona odottaa jäähypenkki. Seuraamuksen täytyy tulla heti, että lapsi oppii yhdistämään huonon käytöksen seuraamukseen.

8. Asioiden selittäminen liian pitkän kaavan mukaan

Lapselle ei kannata luennoida. Lapsi ei ole pienikokoinen aikuinen, vaikka kuinka houkuttelisi vedota lapseen järkisyillä. Lauseen tai parin mittainen ohjeistus on lapselle riittävä. Muista myös selittää lapselle, mitä tarkoitat, jos lapsi ei ymmärrä mistä puhut.

Muista myös nämä seikat:

  • Kaikki tekevät virheitä. Jos omakin käytöksesi meni alta riman, voit myöntää sen lapselle.
  • Anteeksipyytäminen on hyvä keino jatkaa eteenpäin.
  • Pidä säännöt yksinkertaisina. Lapsi ei muista montaa asiaa kerrallaan.
  • Anna lapselle vaihtoehtoja. Jos vaikkapa aamupalasta tulee toistuvasti riitaa, anna lapsen valita kahdesta vaihtoehdosta, mitä hän haluaa syödä. Tärkeintä on, että aamupala tulee syötyä.
  • Ole kärsivällinen. Kasvatus vaatii toistoja ja pitkiä hermoja. Ole johdonmukainen kasvatuksessasi.

Lähde: Parenting.com

Kommentoi »