Terve.fi

8 tapaa mokata lapsen kurinpito

8 tapaa mokata lapsen kurinpito
Julkaistu 29.3.2010

Usein tilanne ei edes parane, vaan sitä huomaa olevansa kuin rikkinäinen levy joka toistaa samoja asioita päivästä toiseen.

Välttelemällä näitä Parenting.com-sivuston nimeämiä kurinpidon sudenkuoppia, voit yrittää parantaa ja tehostaa omaa vanhemmuuttasi ja kasvatustoimenpiteitäsi.

1. Valehtelet

Pienet valkoiset valheet ovat houkuttelevia kurinpitokeinoja välillä ja lapselle valehteleminen saattaa tuntua jonain hetkenä hyvältä kurinpitokeinolta: ”Jos et ole kunnolla, luolamies tulee ja vie sinut!”. Pieni lapsi ei kuitenkaan ymmärrä valehtelua ja hyvästä ideasta voi muodostua myöhemmin iso ongelma, sillä asian selittäminen myöhemmin saattaa olla melko vaikeaa.

Parempi tapa: Pelottelutaktiikat tulevat usein kummittelemaan myöhemmin, joten kaikkein paras olla rehellinen. Voit esimerkiksi ilmaista lapselle empatiaa jos tämä ei halua lähteä päiväkotiin kertomalla, ettet itsekään aina halua lähteä töihin.

2. Et toimi uhkausten mukaan

Haluatko varmistaa etteivät lapsesi koskaan usko sinua? Uhkailu ilman toimimista on varmin keino tähän. Jos uhkaat ottaa lapsen lelun pois, mikäli tämä ei varoituksen jälkeen usko, muista myös tehdä niin.

Parempi tapa: Ei ole koskaan mukava olla ”inhottava tyyppi”, mutta lapsen tuhmille teoille on oltava seuraus. Uhkailut eivät muuta lapsen käytöstä jos niitä ei koskaan toteuta. Lapsi ajattelee vain, että voi toimia näin ainakin muutaman kerran ennen kuin äiti tai isä reagoi. Sen sijaan voit varoittaa lasta kerran ja tämän jälkeen toimia heti uhkauksen mukaisesti esimerkiksi viemällä lapsen jäähylle. Seuraavalla kerralla pelkän varoituksen pitäisi riittää.

3. Sabotoit kumppanisi yrityksiä

Vanhempien tulisi olla yhtenäisiä päätöksissään ja kurinpidossa. Jos toinen vanhemmista lipsuu, toisen kurinpitoyritykset valuvat hukkaan. Samalla toinen vanhemmista huomaamattaan sabotoi kumppaninsa kasvatustapaa.

Parempi tapa: Yhtenäinen linja säännöissä ei auta vain lasta käyttäytymään paremmin, vaan estää myös toista vanhemmista tuntemasta oloaan aina siksi ”inhottavaksi tyypiksi”. Ei haittaa vaikka kurinpitomenetelmänne olisivat erilaiset, kunhan tiettyjä tekoja seuraa aina rangaistus.

4. Lahjot lasta liian usein

Lapsen lahjominen karkilla tai lahjoilla saattaa paisua isoksi ongelmaksi. Mikäli lapsi ei esimerkiksi suostu syömään ilman karkkipalkintoa, saatat joutua jatkossa aina lahjomaan häntä ruokapöydässä. Myöskään huonoa käytöstä ei kannata palkita, joten jos lapsi kirkuu kaupassa älä anna hänelle makeisia.

Parempi tapa: Huonon käytöksen sijaan, vanhempien kannattaa vahvistaa hyvää käytöstä. Kehu lasta aina kun tämä on käyttäytynyt hyvin. Huonoa käytöstä voi torua ilmaisemalla pettymyksensä lapsen toimiin. Vaikka toruminen saattaa tuntua vanhemmasta ikävältä, kannattaa muistaa että tavoitteena on kehittää lapsen omaatuntoa.

5. Rikot omat sääntösi

Jos lapsen toimia torutaan sormille näpäyttämällä, on tälle turha yrittää selittää, ettei niin saa tehdä toisille lapsille. Lapsi oppii käyttäytymismallit vanhemmiltaan, joten voit odottaa omien huonojen tapojesi siirtyvän lapselle ennen pitkää.

Parempi tapa: Pidä huoli, ettet rankaise lasta asioista, joita teet itsekin. Myös vanhempi voidaan laittaa jäähylle huonon käytöksen vuoksi, jolloin lapsi ymmärtää, etteivät säännöt koske vain häntä.

6. Menetät hermosi

Aktiivisen taaperon kasvattaminen vaatii pitkiä hermoja. Hermojen menettämisellä ei kuitenkaan pääse pitkälle ja lapselle huutaminen saattaa vain pahentaa asioita.

Parempi tapa: Aikalisä ei ole vain lapsille, vaan hyödyllinen myös vanhemmille. Anna itsellesi lupa lähteä tilanteesta pois. Hengitä syvään ja laske kymmeneen, jonka jälkeen kurinpitosi on taas paljon tehokkaampaa. Lapset ovat mestareita painelemaan juuri oikeita nappuloita saadakseen sinut hermostumaan. Voit estää tilanteen paisumista antamalla yhden varoituksen ja toimimalla sen jälkeen.

7. Odotat liian kauan

Lapsen epätoivottua käytöstä ei kannata yrittää rankaista uhkailemalla asialla, joka toteutuu vasta myöhemmin. Pieni lapsi ei useinkaan muista mitä hän teki väärin enää tunteja tekonsa jälkeen eikä ymmärrä uhkauksen merkitystä, jos sen on määrä tapahtua vasta tuntien tai päivien päästä.

Parempi tapa: Lapselle tulisi osoittaa huonon käytöksen seuraukset mahdollisimman lähellä itse tapahtumahetkeä. Jos lapsi lyö toista lasta lelulla, älä uhkaile huomisen leikkihetken peruuntumisella vaan ota lelu heti pois.

8. Selität liian pitkään

Nukkumaan menoa vastustavalle lapselle on turha alkaa selitellä unen hyötyjä pitkän kaavan mukaan. Vaikka selittäminen tuntuisi kuinka hyvältä ajatukselta, olisi tilanne sama vaikka puhuisit lapselle siansaksaa.

Parempi tapa: Pitkät selitykset ja ohjeet menevät pienen lapsen ymmärryksen yli. Lyhyet ja napakat lauseet sen sijaan ajavat saman asian paljon tehokkaammin. Ohjeistukset ja käytetyt ilmaisut kannattaa aina sovittaa lapsen ikään sopiviksi. Jos lasta pyytää lopettamaan kitinän, ei pyynnöstä ole paljonkaan hyötyä mikäli lapsi ei edes ymmärrä mitä kitiseminen tarkoittaa. Jos käytät erikoista sanaa, selitä myös mitä se tarkoittaa.

1 kommentti