Terve.fi

8 outoa myyttiä ruoasta

8 outoa myyttiä ruoasta
Bakteerit eivät tartu ruokaan, jos se on ollut lattialla alle viisi sekuntia. Mitä ihmettä?
Julkaistu: 30.3.2010

Mausteisilla ruoilla voi kiihdyttää aineenvaihduntaa ja yösyöpöttely lihottaa. Kuulostavatko nämä myytit tutuilta? Lue lista oudoista ruokamyyteistä, ja saat selville, pitävätkö ne paikkansa!.

1. Myytti: Kuntoilu tyhjällä vatsalla polttaa enemmän rasvaa

Totta, mutta ihmeitä on kuitenkin turha odottaa. Kuntoillessa keho polttaa sekä rasvaa että hiilihydraatteja. Äskettäisten tutkimusten mukaan tyhjällä vatsalla kuntoilu voi polttaa hiukan enemmän rasvaa, koska vatsassa ei sillä hetkellä ole hiilihydraatteja, joita polttaa.

Kalorinpolton kokonaismäärä on kuitenkin suunnilleen sama kuin täydelläkin vatsalla, mikä on tutkimusten mukaan merkittävintä painonhallinnassa.

2. Myytti: Veden juominen auttaa laihtumaan

Tämä myytti pitää paikkansa vain silloin, jos veden juominen saa sinut syömään vähemmän. Veden lisääminen normaaliin ruokavalioon ei tutkimusten mukaan auta laihtumaan. Jos vedellä kuitenkin korvaa sokeriset juomat tai välipalat, voi välttää muutaman ekstrakilon.

3. Myytti: Liika sokerinsyönti voi aiheuttaa diabeteksen

Tutkimusten mukaan sokerin syönnillä voi olla vaikututusta diabeteksen kehittymiseen, ja siksi onkin viisasta rajoittaa sokerin käyttöään. Sokerin liiallinen syöminen voi johtaa ylipainoon, mikä lisää riskiä sairastua kakkostyypin diabetekseen.

Erään tutkimuksen mukaan sokeri voi kuitenkin lisätä diabetesriskiä huolimatta painosta. Tutkimuksessa havaittiin, että diabetekseen sairastumisen riski tuplaantui niillä naisilla, jotka joivat yhden tai useamman sokeroidun juoman päivässä.

4. Myytti: Mausteiset ruoat tehostavat aineenvaihduntaa

Olisikin näin, mutta aineenvaihdunnan toiminta on sidoksissa sukupuoleen, ikään, painoon ja kehon rakenteeseen. Edellä mainitut tekijät määrittelevät kehon polttamien kaloreiden määrän.

Mausteisen ruoan syöminen saattaa väliaikaisesti nostaa kehon lämpötilaa ja saada sydämen lyömään hiukan nopeammin, mutta pitkällä tähtäimellä siitä ei ole hyötyä aineenvaihdunnalle.

5. Myytti: Vaalea leipä on valkaistu vaarallisilla kemikaaleilla

Ei pidä paikkaansa. On väitetty, että jauhot valkaistaan alloksaani-nimisellä yhdisteellä, jonka on havaittu eläinkokeissa aiheuttavan diabetesta. Asiantuntijoiden mukaan jauhoja ei kuitenkaan valkaista alloksaanilla.

Jauhot vaalenevat luonnollisesti itsestään, kun ksantofylleiksi kutsutut keltaiset yhdisteet reagoivat ilman hapen kanssa. Tähän prosessiin kuluu useita viikkoja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa prosessin nopeuttamiseen käytetään FDA:n (Food and Drug Administration) sääntelemiä turvallisia kemikaaleja, joilla puhdistetaan myös vihanneksia.

6. Myytti: ”Viiden sekunnin sääntöä” on turvallista noudattaa lattialle pudonneen ruoan kanssa

Todennäköisesti ei ole turvallista noudattaa edes yhden sekunnin sääntöä. Bakteereiden tarttuminen saastuneesta pinnasta ruokaan tapahtuu lähes välittömästi.

7. Myytti: Syöminen klo 21 jälkeen aiheuttaa lihomista

Se on mahdollista, mutta ei sen takia, että aineenvaihdunta yhtäkkiä hidastuisi öisin (yleinen myytti). Kyse on ennemminkin siitä, miten paljon syö kuin milloin syö. Monet ihmiset syövät öisin, koska he ovat tylsistyneitä tai masentuneita. Tällöin he syövät enemmän kaloreita kuin päivän aikana tarvitsisivat, mikä johtaa lihomiseen.

8. Myytti: Limsa on haitallista munuaisille

Totta. Jos juo päivässä vähintään puoli litraa limsaa, riski sairastua krooniseen munuaistautiin tuplaantuu. Erityisesti kolajuomien on havaittu olevan haitallisia munuaisten toiminnalle. Asiantuntijat uskovat syynä olevan fosforihappo, jonka on havaittu edesauttavan munuaiskivien muodostumista. Lisäksi kolan nauttiminen on yhdistetty huomattavasti alhaisempaan luuntiheyteen naisilla, mikä lisää osteoporoosin ja luunmurtumien riskiä.

Lähde: Msn.com

Kommentoi »