Terve.fi

Säännöllinen pähkinöiden syöminen voi auttaa elämään pitempään


Säännöllinen pähkinöiden syöminen voi auttaa elämään pitempään, tuore tutkimus osoittaa. Pähkinät saattavat lykätä etenkin sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuvia kuolemia. Lue lisää.

Säännöllinen pähkinöiden syöminen voi auttaa elämään pitempään, tuore tutkimus osoittaa. Pähkinät saattavat lykätä etenkin sydän- ja verisuonitaudeista aiheutuvia kuolemia.

Nyt julkaistussa tutkimuksessa pähkinöitä paljon syövien kuolleisuus oli noin viidenneksen vähäisempää 5–12-vuotisen seurannan aikana, kun vertailukohtana olivat pähkinöitä tuskin lainkaan syövät.

Pähkinöiden syöminen liittyi pienempään riskiin kuolla sydän- ja verisuonitauteihin, mutta myös kokonaiskuolleisuus oli alhaisempaa pähkinöihin mieltyneillä. Syöpäkuolleisuuteen pähkinät eivät vaikuttaneet.

Tätä ennen pähkinöiden terveysvaikutuksia on tutkittu lähinnä eurooppalaisissa ja varakkaissa väestöissä. Nyt julkaistussa tutkimuksessa yhteys havaittiin kuitenkin myös Kiinassa ja Yhdysvaltojen afrikkalaisperäisessä väestössä.

Kiinalaiset söivät enimmillään vajaat 3 grammaa pähkinöitä päivässä. Yhdysvaltalaiset suurkuluttajat puolestaan söivät noin 18 grammaa päivässä ja tästä noin puolet oli pähkinävoita.

Tutkimus julkaistiin Jama Internal Medicine lehdessä ja perustui yhden yhdysvaltalais ja kahden kiinalaistutkimuksen aineistoihin. Yhteensä tutkimuksiin osallistui yli 200 000 aikuista.

Lähde: Jama Internal Medicine 2015

Lue lisää:

Oliiviöljy ja pähkinät alentavat verenpainetta

Pähkinöiden syöjillä vähemmän sydänsairauksia ja verenpainetautia

Julkaistu: 4.3.2015