Treeni ja ravinto

Tutkimus: Karppaus kiinnosti, koska siitä tuli hyvä olo

Karppaus eli vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio puhutti pari vuotta sitten runsaasti. Silti vain seitsemän prosenttia suomalaisista karppasi, kertoo tutkimus.

21.2.2015 Terve.fi

Karppaaminen eli vähän hiilihydraatteja sisältävä ruokavalio puhutti pari vuotta sitten runsaasti. Silti vain seitsemän prosenttia suomalaisista karppasi, kertoo tuore tutkimus.

Karppaus puhutti, mutta ei aktivoinut

Karppaaminen on ollut lähes kaikkien huulilla viimeiset pari vuotta.

Kuitenkin vain seitsemän prosenttia suomalaisista karppasi vuonna 2012.

Tulokset selviävät Suomen Akatemian, Kuluttajatutkimuskeskuksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tekemästä Aikuisten terveystapatutkimuksesta.

  • Lue Terve Median Hyvinvointibarometrin 2012 -tuloksia karppaamisesta tästä

Oma hyvinvointi motivoi

Moni päätyy viilaamaan ruokavaliotaan tai dieettiään laihtuakseen. Tutkimuksen mukaan yli puolet päätyi karppaamaan hoikemman varren toivossa.

Tiedän viisi henkilöä, jotka kohtuullisella karppaamisella lopettivat jojo-laihdutuksensa – kaikkien elopaino putosi normaaliksi. Sillä on merkitystä. Nimim. Wäsäilijä

– Karppaus tarjosi vastauksen lihavuusepidemiaan, kun moni kertoi laihtuneensa vähentämällä hiilihydraatteja, Helsingin yliopiston Kuluttajatutkimuskeskuksen dosentti Piia Jallinoja kertoo Helsingin Lääkäripäivillä.

Hyvin moni korosti yleistä hyvinvointiaan. Luonnollisuus ja nautinnon tärkeys vaikuttivat myös syömiseen.

Sangen hyvä juttu ollut tämä karppaus monen kohdalla. On hyvä, että me ihmisinä ajattelemme omilla aivoillamme ja panostamme omaan ainutlaatuiseen ja arvokkaaseen terveyteemme. Nimim. Eräilijä

Karppaus vastareaktio asiantuntijaohjeille

Joissain tapauksissa vähähiilihydraattinen ruokavalio oli vastareaktio asiantuntijoiden ohjeille.

On se jännä, ettei vieläkään ymmärretä, että jos jotkin suositukset eivät tuo helpotusta suurelle osalle ihmisistä, niin suosituksissa voi itsessään olla jotakin pahasti pielessä. Nimim. MikkoMä

Tulosten mukaan karppaajien elämäntavat ovat vähintään yhtä terveellisiä tai joissain tapauksissa jopa terveellisempiä kuin muiden aikuisten.

Ennakkoluuloista poiketen vain harva kertoi lisänneensä lihan, pekonin ja voin kulutusta. Sen sijaan vihanneksia päätyi lautaselle karpatessa aiempaa enemmän.

  • Lue asiantuntijan vinkit karppaamisen hyödyistä ja haitoista tästä

Karppaamisella hoidetaan tautejakin

Tutkimuksessa karppaamisen suosio perustui hyvinvoinnin lisäämiseen. Helsingin Sanomien verkkosivuilla nousi kuitenkin esiin myös perustelu, josta tutkimuksessa ei raportoitu.

Karppaamisella pyrittiin hoitamaan sairauksia, kuten diabetesta. Näin oli erityisesti silloin, kun koettiin, etteivät alan ammattilaisten vinkit olleet riittäviä.

Moni karppaa myös pitääkseen diabeteksen kurissa. Tästä vaihtoehdosta pitäisi kertoa potilaille, valitettavasti terveydenhuoltojärjestelmämme tarjoaa hoidoksi vain lääkkeitä, lääkkeitä ja lääkkeitä. Itselläni verensokeriarvot ovat pysyneet jo yli seitsemän vuotta terveen tasolla pelkällä karppausruokavaliolla ilman lääkkeitä. Nimim. Vetoketju

Sokeritaudin hoitosuositukset ovat johtaneet puoleen miljoonaan diabeetikkoon eikä loppua näy. Miettikää sitä kun seuraatte maratoonari fågelholmien energiankulutusta sohvalla istuen ja mussutatte ruisleipiänne. Nimim. Polkovnik I grade

Ruokavalio kurin ja nautinnon tasapainoilua

– Muotidieetit ovat usein tasapainottelua työn ja kurin sekä nautinnon ja kulutuksen välillä, dosentti Jallinoja arvioi Lääkäripäivillä.

Kuri korostaa yksilön velvollisuutta pitää huolta itsestään, kun taas ruoka tarjoaa makuja, kulttuuria ja merkityksiä.

Karppausinto onkin hiipunut, mutta kurin ja nautinnon tasapainon tarve pysyy. Nyt puhuttaa 5:2-dieetti, jossa nautiskellaan ruualla viisi päivää ja eletään paastoten kurinalaista elämää loput kaksi päivää.

– Asetelma on vanha ja pysyvä, Jallinoja päättää.

  • Lue myös mielipiteitä jakavasta paleoruokavaliosta tästä

Kommentit on poimittu Helsingin Sanomien verkkokeskustelusta.

Lähteet:

MTV.fi

Helsingin Sanomat

Lue lisää
Katso myös nämä
Uusimmat
Tilaa uutiskirjeet tästä!

Voimaa ja viisautta suoraan sähköpostiisi