Tutkimuksen tulokset perustuvat laajaan, 117 tutkimuksen aineistot yhdistävään meta-analyysiin. Tutkimuksissa oli selvitetty yhteensä 37 eri riskitekijän yhteyksiä haimasyövän syntyyn.
Selvästi suurin ja merkittävin riskitekijä oli tupakointi ja heti sen jälkeen helikobakteeri-infektiot. Yhdessä ne liittyivät jopa puoleen haimasyöpätapauksista. Haimasyövän riskiä pienensivät puolestaan runsas hedelmien ja folaatin saanti sekä allergiat.
Tulostensa perusteella tutkijat uskovat, että merkittävään osaan haimasyövän keskeisistä riskitekijöistä voitaisiin vaikuttaa.
Haimasyöpään sairastuu vuosittain noin tuhat suomalaista. Suuri osa potilaista on yli 70-vuotiaita, mutta tapauksia on kaikenikäisillä. Usein haimasyöpä todetaan vasta myöhäisessä vaiheessa, mikä lisää sen vaarallisuutta.
Tutkimus julkaistiin International Journal of Epidemiology -lehdessä.
Uutispalvelu Duodecim
Lähde: International Journal of Epidemiology 2014;doi:10.1093/ije/dyu240