Terve.fi

Jooga auttaa sydänriskien hillitsemisessä

Jooga auttaa sydänriskien hillitsemisessä
Joogaa harrastamalla voi todennäköisesti pienentää sydänoireiden vaaraa yhtä hyvin kuin esimerkiksi pyöräilemällä. Lue lisää.
Julkaistu: 22.12.2014

Joogaa harrastamalla voi todennäköisesti pienentää sydänoireiden vaaraa yhtä hyvin kuin esimerkiksi pyöräilemällä. Havainto on merkittävä, sillä monet sydänoireiden vaarassa olevat eivät pysty harrastamaan perinteisempiä liikuntamuotoja ja jäävät vaille liikunnan hyötyjä.

Hollantilais-yhdysvaltalaisen tutkijaryhmän tulokset perustuvat 37 satunnaistetun tapaus-verrokkitutkimuksen aineistoihin ja niiden yhteisanalyysiin. Tutkimuksiin oli osallistunut yhteensä 2 800 potilasta.

Tulokset osoittivat ensinnäkin, että sydänriskitekijät lieventyvät joogaa harrastavilta todennäköisemmin kuin verrokeilta, jotka eivät harrasta liikuntaa. Jooga mm. laski verenpainetta ja LDL-kolesterolitasoja, nosti hyvän HDL-kolesterolin määrää ja auttoi painonhallinnassa.

Kyseiset muutokset koskivat etenkin potilaita, jotka lisäksi saivat lääkehoitoa riskitekijöidensä hoitamiseksi, kuten sepelvaltimotautia sairastavia, jotka olivat statiinilääkityksellä.

Joogaan liitetyt hyödyt olivat samaa luokkaa kuin aerobiseen liikuntaan liitetyt, mutta tutkijat eivät tiedä tarkalleen, mistä ne johtuvat. Todennäköinen selitys on stressin vähentyminen. Monet joogatyylit ovat myös suhteellisen liikunnallisia.

Tutkimus julkaistiin European Journal of Preventive Cardiology -lehdessä.

Lue lisää:

Kommentoi »