Terve.fi

Tutkimus: poikavauvojen kohtukuolemat ovat merkittävästi yleisempiä kuin tyttövauvojen

Tutkimus: poikavauvojen kohtukuolemat ovat merkittävästi yleisempiä kuin tyttövauvojen
Iso-Britannialaisessa tutkimuksessa on havaittu poikavauvojen kohtukuolemien olevan yleisempiä kuin tyttövauvojen. Syytä tähän ei vielä tiedetä, mutta tutkimustulos voi auttaa ehkäisemään kohtukuolemia tulevaisuudessa.
Julkaistu 2.12.2014

Iso-Britannian Exeterin yliopiston laajassa tutkimuksessa on havaittu, että poikavauvojen kohtukuolemariski on korkeampi kuin tyttövauvojen, uutisoi Science Daily.

Tutkimuksessa tarkasteltiin yli 30 miljoonaa syntymää maailmanlaajuisesti, ja tutkijoille selvisi, että kohtukuoleman riski on poikavauvoilla noin 10 prosenttia korkeampi kuin tyttövauvoilla. Tämä tarkoittaa noin 100 000 poikavauvan menetystä vuodessa.

Hätkähdyttävä ero

Tulokset voivat auttaa selittämään, miksi jotkut raskaudet eivät onnistu. Noin neljäsosalle kohtukuolemista ei edelleenkään löydetä syytä. Monet niistä ovat yhteydessä istukan poikkeavuuksiin, mutta usein on epäselvää, mistä poikkeavuudet johtuvat.

– Luvut puhuvat puolestaan – ero poika- ja tyttövauvojen kohtukuolemien määrissä on hätkähdyttävä. Kohtukuolema on yleinen tapahtuma jopa rikkaissa maissa, joissa on hyvä terveydenhuoltojärjestelmä. Jos pystytään selvittämään, miksi poikavauvojen kohtukuolemat ovat yleisempiä, ollaan yksi askel lähempänä kohtukuolemien ehkäisemistä, kommentoi lääkäri Fiona Mathews Exeterin yliopistosta.

Kohtukuolemia edelleen paljon

Tutkijat suosittelevat merkitsemään ylös kohtukuolleiden vauvojen sukupuolen. Vaikka syytä poikavauvojen korkeampaan kohtukuolemariskiin ei tiedetä, voi syy löytyä esimerkiksi istukan kasvun ja toiminnan kehityksellisistä eroista. Vaikutusta voi olla myös äitiin vaikuttavilla ympäristötekijöillä, kuten liikalihavuudella, tupakoinnilla, äidin korkealla iällä ja sosiaalisuuden puutteella.

Jo olemassa olevat keinot havaita sikiön kehittymisessä tapahtuvia ongelmia ovat auttaneet vähentämään kohtukuolemia tarjoamalla varhaisen varoitusjärjestelmän. Nämä keinot vertaavat vauvan koon ja kasvun kehittymistä äidin pituuteen, painoon ja etniseen taustaan sekä äidin aiempiin lapsiin. Nämä keinot ottavat kuitenkin harvoin huomioon vauvan sukupuolen. Koska poikavauvat ovat keskimäärin tyttövauvoja suurempia, tämä tieto auttaisi tunnistamaan epätavallisen pienten poikavauvojen korkean riskin.

Kohtukuolemien määrä sekä rikkaissa että köyhissä maissa on laskenut hyvin vähän viimeisten 15 vuoden aikana.

Lue lisää:

Kommentoi »