Terve.fi

Nämä 5 asiaa eivät todellakaan kuulu sänkyyn

Nämä 5 asiaa eivät todellakaan kuulu sänkyyn
Jotta yöunista tulisi hyvät, on olemassa tiettyjä asioita, joita ei kannata viedä mukanaan sänkyyn. Näihin kuuluvat muun muassa kännykkä ja lemmikit.
Julkaistu 25.11.2014

Onnistuneet yöunet edellyttävät ainakin seuraavia asioita: makuuhuoneen pitäisi olla viileä, pimeä ja hiljainen. Lisäksi sen pitäisi tuntua todelliselta keitaalta hektisen elämän keskellä.

On olemassa myös asioita, joita makuuhuoneessa ei missään nimessä saisi olla. Tässä Huffington Postin näkemys siitä, mitä sänkyyn ei ainakaan kannata viedä mukanaan.

1. Kännykkä

Kännykän ottamista sänkyyn puolustellaan monilla tekosyillä: käytät sitä herätyskellona, pelkäät, että sinulta jää huomaamatta jokin tärkeä puhelu tai saat paremmin unta, kun selaat pedissä ensin hiukan Facebookia tai Instagramia.

On olemassa kuitenkin vähintään yhtä monta syytä siihen, miksi puhelinta ei pitäisi ottaa sänkyyn. Näistä kaikkein selvin on se, että joka kerta, kun puhelimesi hälyttää, se luultavasti häiritsee untasi. Myös puhelimen valo voi olla haitaksi: älypuhelinten keinotekoinen sininen valo saa aivot piristymään, ja lisäksi se häiritsee kehon unta aiheuttavaa melatoniini-hormonin tuotantoa. Jätä siis puhelin toiseen huoneeseen ja kytke se äänettömälle.

2. Työ

Ensinnäkin työskentelet todennäköisesti tietokoneella tai tabletilla, jotka molemmat hohtavat edellä mainittua keinotekoista, unta häiritsevää valoa. Toiseksi, jos teet turvasatamastasi väliaikaisen toimiston, aivosi ovat sitä mieltä, että siellä pitää työskennellä lepäämisen sijaan.

3. Lemmikit

Lemmikin haliminen yöllä voi tuntua mukavalta ajatukselta, mutta todellisuudessa se vain häiritsee nukkumista. Joka kerta, kun karvakaverisi liikkuu tai äännähtää, sinä todennäköisesti heräät. Vuonna 2014 tehdyn tutkimuksen mukaan 30 prosenttia lemmikkiensä kanssa nukkuvista ihmisistä herää ainakin kerran yössä. Lisäksi lemmikit tuovat mukanaan pölyä ja hilsettä, mikä voi altistaa sinut allergioille.

4. Ruoka

Aamiainen vuoteessa kuulostaa upealta, mutta sänky täynnä murusia ei todellakaan paranna unta. Pelkästään hygieniasyistäkin ruoka ei yksinkertaisesti kuulu makuuhuoneeseen. Sängyssä syöminen häiritsee myös unirutiinia. Makuuhuone kannattaisi pitää pyhänä paikkana, jossa ainoastaan levätään, suosittelevat asiantuntijat.

5. Kirjat

Monet meistä tykkäävät lukea jotakin kevyttä ennen nukkumista. Uniasiantuntijat kuitenkin painottavat, että makuuhuoneen pitäisi olla olemassa vain kahta asiaa varten: unta ja seksiä.

Jos luet kirjaa, joka herättää sinussa hyvin vahvoja tunteita, saatat vain piristää itseäsi rauhoittumisen sijaan. Jännittävät, tunteelliset tai älykkyyttä vaativat aktiviteetit ennen nukkumista voivat aiheuttaa huonolaatuista unta.

Kevyt lukeminen voi toki auttaa rentoutumaan ennen yöunia, mutta se kannattaa tehdä muualla kuin makuuhuoneessa.

7 kommenttia