Terve.fi

Ebola: kolme väärää luuloa?

Ebola: kolme väärää luuloa?
Ebola voi olla tappavampi ja levinneempi kuin luulimmekaan, kirjoittaa yhdysvaltalaisprofessori Allen G. Hunt Wright State -yliopistosta.

Ebola voi olla tappavampi ja levinneempi kuin luulimmekaan, kirjoittaa fysiikan professori Allen G. Hunt yhdysvaltalaisesta Wright State -yliopistosta tuoreessa artikkelissa Complexity-lehdessä.

Huntin mukaan likimainkaan kaikki ebolasta yleisinä totuuksina esitetyt väitteet eivät pidä paikkaansa. Näin hän kumoaa muutamia:

1. Itämisaika

Tyypillisenä ebola-taudin itämisaikana pidetään 2–21 vuorokautta, mutta Huntin mukaan tyypillinen aika tartunnan saamisen ja oireiden välillä on 8–10 päivää.

2. Kuolleisuus

Aiemmat arviot ebolan tappavuudesta menivät vinksalleen, näkee Hunt. Maailman terveysjärjestö WHO arvioi varhemmin, että noin 50 prosenttia ebola-tartunnan saaneista kuolee. Huntin mukaan 70 prosenttia on lähempänä totuutta.

Tällä haavaa WHO:n sivustolta löytyy tieto, että keskimääräinen kuolleisuusluku on 50 prosenttia. Eri ebola-aalloissa luku on vaihdellut 25:n ja 90 prosentin välillä, kerrotaan WHO:n sivustolla.

Nyttemmin Maailman terveysjärjestöstä on tuotu esiin myös näkemys, että keskimääräinen kuolleisuus on 70 prosenttia.

3. Epidemian alkuryöpsähdys

Vaikka toisin monesti luullaan, alkoi ebola levitä eksponentiaalisesti Länsi-Afrikassa jo toukokuun 2014 puolivälissä, kirjoittaa Hunt.

Vuoden 2015 alussa tartunnan saaneiden määrä saattaa hänen mukaansa nousta miljoonaan ihmiseen.

“Tauti itsessään ei ole muuttunut, ja kuolleisuusluku ja tartuttavuus ovat pysyneet perimmiltään samoina. Mutta se mikä on muuttunut, on sairastuneiden ihmisen määrä.”

”Jos sama suunta jatkuu vielä muutaman kuukauden, voi globaali yhteisömme olla väkisin hirvittävän eettisen ongelman edessä: otammeko riskin, että ebola leviää muihin köyhiin, sodan runtelemiin maihin vai suljemmeko rajat muihin maihin Länsi-Afrikasta järkyttävin humanitäärisin seurauksin.”

”Lääkärit pikkuisen pihalla”, sanoo ylilääkäri Mediuutisissa

– Lääkärit ovat olleet pikkuisen pihalla siitä, milloin ihmisellä on realistinen mahdollisuus saada ebola, kertoo osastonylilääkäri, infektiolääkäri Hannu Syrjälä Oulun yliopistollisesta sairaalasta Mediuutisissa.

Ebola-virus ei tartu ennen oireiden ilmaantumista, korjaa Syrjälä vääriä luuloja. Jos ammattilainen on hoitanut ebola-epäiltyä, hän siis voi jatkaa työssään, ellei saa oireita itse.

Ebola-epäilyn syyksi ei riitä se, että kuumeinen potilas on matkustanut Afrikassa, ellei tämä sitten ole matkustanut nimenomaan epidemia-alueella. Ebolaa voi olla syytä epäillä, jos potilaalla on oireita ja hän on matkustanut epidemia-alueella kolmen viikon sisällä ja ollut fyysisessä kontaktissa ebola-potilaaseen tai tämän eritteisiin.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ja sairaanhoitopiirit ovat ohjeistaneet suomalaista terveydenhuoltoa Ebola-tapausten varalta.

Lähteet: Complexity, Wiley-lehdistötiedote, Mediuutiset

Julkaistu: 6.11.2014
Kommentoi »