Terve.fi

Valelääkärin opinnot Oulussa: saako lähtöpassit?

Valelääkärin opinnot Oulussa: saako lähtöpassit?
Valelääkärinä toimimisesta vankeutta saanut Juhani Zarianov pääsi hiukan eri nimellä vaihto-opiskelijaksi Oulun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Mitä nyt – saako hän lähtöpassit vai jatkaa opintojaan?
Julkaistu: 4.11.2014

Se nimitys, jonka olette minulle antanut, on ihan väärä, sanoo Zarianov Aamulehdessä.

Valelääkärinä toimimisesta vankeutta saanut Juhani Zarianov pääsi hiukan eri nimellä vaihto-opiskelijaksi Oulun yliopiston lääketieteelliseen tiedekuntaan. Mitä nyt – saako hän lähtöpassit vai jatkaa opintojaan?

Toimittajat ovat soitelleet tiedekunnan dekaani Kyösti Oikarisen kännykkään yksi toisensa perään sen jälkeen, kun Seiska julkaisi nettisivuillaan jutun valelääkärin opiskelusta Oulun yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa.

Tiedotusvälineiden kiinnostuksesta koko asia paljastui tiedekunnassakin, taustoittaa Oikarinen. Toimittajien taholta alettiin kysellä, ja näin selvisi, että aiemmin valelääkärituomion saanut Zarianov on tullut Ouluun romanialaisesta yliopistosta vaihto-opiskelijaksi Ivan Zarianov nimisenä.

Hänellä on Oulussa lukuvuoden kestävä opinto-oikeus prekliinisiin opintoihin eli opintoihin, joissa ei vielä kohdata potilaita.

Aiotaanko hänen opiskeluunsa puuttua jotenkin vai saako hän edelleen jatkaa opiskelua, Kyösti Oikarinen?

-Kansainvälinen koordinaattorimme on tarkistanut, että hänellä on aidosti opinto-oikeus romanialaiseen kouluun eikä hän ole valeopiskelija. Juristimme on sitä mieltä, ettei hänen opiskeluoikeuteensa edes voida puuttua. Ei ole mahdollisuutta perua hänen opiskeluoikeuttaan, vastaa Oikarinen.

-Hänelle on tehty opinto-ohjelma, johon on määritetty prekliinisiä kursseja eikä muuta. Lähtökohtaisesti me emme jatka Erasmus tai muun vaihdon kautta tulleiden opiskeluoikeuksia määräaikaa pidemmäksi. Emme halua tehdä mahdolliseksi sitä, että tätä kautta lipsahtaisi opiskelijoita tutkinto-opiskelijoiksi. Tutkinto-opiskelu käynnistyy aina pääsykokeiden kautta.

Oikarisen mukaan Zarianov tulee samaan hyväksytyistä opinnoistaan todistuksen.

Vuoden ja 10 kuukauden tuomio

Valelääkärinä Pirkanmaalla toiminut Juhani Zarianov tuomittiin hovioikeudessa vuoden ja 10 kuukauden ehdottomaan vankeuteen. Rangaistus tuli esimerkiksi törkeistä petoksista.

Miten on mahdollista, että tällaisen tuomion saanut henkilö pääsi vaihto-opiskelijaksi lääketieteelliseen tiedekuntaan?

-Hän tulee yliopistotaustaisena. Meillä on satoja vaihto-opiskelijoita. Meillä ei ole mekanismia, jolla haravoitaisiin heidän taustansa.

Jos tuomio olisi ollut tiedossa, olisitteko ottaneet hänet vaihto-opiskelijaksi?

-Todennäköisesti emme. Vaihto-opiskelupaikan saaminen ei ole subjektiivinen oikeus, vaan lähtee esimerkiksi luottamuksesta ja sopivuudestakin. Meille tulee paljon vaihtohakijoita, eikä kaikkia hyväksytä. Aina esimerkiksi kielitaito ei riitä.

Onko Oulun lääkis kokenut tässä pienoisen mainekolauksen?

-Miksi me sellaisen olisimme kokeneet? Meillä on mahtava lääkis. — Ei lääkis koe kolahdusta, mutta toki suomalainen systeemi… meillä ei ole sellaista systeemiä, missä tarkistettaisiin taustoja riittävästi. Joskin tähän on kyllä tullut lainsäädäntöä jonkin verran perusopiskelijoiden kohdalla.

Oikarisen mukaan kliiniseen vaiheeseen eli potilaskontakteihin tultaessa opiskelijoiden rikosrekisteri tarkistetaan. Potilastyön estää se, jos henkilö on saanut sellaisen tuomion, joka on mukana erikseen määritellyssä listassa. Listassa on mukana sellaisia tuomioita, jotka estävät työskentelyn esimerkiksi lasten ja nuorten parissa.

Zarianov puhuu

Zarianov sanoo Aamulehdessä, että hänen nimittämisensä valelääkäriksi on harhaanjohtavaa.

-Se nimitys, jonka olette minulle antanut, on ihan väärä, koska Suomessa voi kolmannen vuoden jälkeen toimia amanuenssina, hän kommentoi Aamulehdelle.

Hän tähdentää, että vaikkei hänellä ollut aitoa lääkärintutkintoa – ainoastaan sairaanhoitajan tutkinto Suomesta – niin hänen mielestään tiedot ja taidot riittivät lääkärinä toimimiseen. Näissä huomattiin kuitenkin puutteita, ja hänestä tehtiin ilmoitus Valviraan, kertaa Aamulehti.

Zarianovin mielestä hänen tuomionsa ovat vääriä ja syntyneet mediakohun jälkeen. Hän sanoo ymmärtävänsä, että on tehnyt väärin, mutta tuo esiin, että hän kärsii asian ympärillä käyneestä kohusta ja siitä, että syntyy ”loppuelämäksi tuommoinen leima”.

Lähteet: Kyösti Oikarisen puhelinhaastattelu 3.11.2014, Aamulehti I ja II

Lue myös:

1 kommentti