Terve.fi

Liikunta vähentää lihavuuden haittoja vaikka paino ei putoaisi

Liikunta vähentää lihavuuden haittoja vaikka paino ei putoaisi
Lihavuuteen liittyviä terveysriskejä voi mahdollisesti pienentää harrastamalla liikuntaa, vaikka liikkuminen ei edes laihduttaisi.
Julkaistu: 9.6.2014

Lihavuuteen liittyviä terveysriskejä voi mahdollisesti pienentää harrastamalla liikuntaa, vaikka liikkuminen ei edes laihduttaisi. Yhdysvaltalaistutkimuksen mukaan vähäinenkin liikunnan lisääminen voisi auttaa ylipainoisia välttymään diabetekselta ja sydäntaudeilta.

Tutkijoiden tulokset perustuvat 870 ylipainoisen ja lihavan naisen seitsenvuotiseen seurantaan.

Tutkimuksen alkaessa osallistujilla oli korkeintaan yksi metabolisen oireyhtymän osatekijä, mutta seurannan aikana ne yleistyivät monilla. Seurannan päättyessä jo 40 prosentilla osallistujista oli vähintään kaksi metabolisen oireyhtymän osatekijää kuten korkea verenpaine tai kolesteroliongelmia.

Kun tutkijat selvittivät, mitkä seikat ehkäisivät metabolisen oireyhtymän kehittymistä, ainoana tekijänä esiin nousi liikunta. Liikuntaa harrastavien riskitekijät kasaantuivat noin 15 prosenttia epätodennäköisemmin kuin muiden, tulokset osoittivat.

Toinen lähiaikoina julkaistu tutkimus osoitti laihduttamisen pienentävän ylipainoisten ja lihavien terveysriskejä riippumatta siitä kertyvätkö kilot myöhemmin takaisin.

Tulokset julkaistiin Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism -lehdessä.

Lue lisää:

Kommentoi »