
Kesä tuli, työinto lopahti? Voit kärsiä työuupumuksesta
Kesän tullen lämpötilat nousevat myös sisätiloissa. Toimistoissa kymmenet erilaiset koneet hurisevat aamusta iltaan ja ilma seisoo. Jaksaminen on koetuksella, kun työpaikalla lämpötilat hipovat hellelukemia. Mutta entä jos motivaatio ei palaa edes kesäloman jälkeen?
Kesän tullen lämpötilat nousevat myös sisätiloissa. Toimistoissa kymmenet erilaiset koneet hurisevat aamusta iltaan ja ilma seisoo. Jaksaminen on koetuksella, kun työpaikalla lämpötilat hipovat hellelukemia.
Mutta entä jos motivaatio ei palaa edes kesäloman jälkeen?
Tauolle nesteyttämään
Kuumassa työskentely koettelee työntekijää aivan erityisen paljon. Tällöin on ehdottoman tärkeää muistaa riittävä nesteytys sekä säännölliset tauot, muistuttaa Työterveyslaitos (TTL).
Helleoloissa ahkerointi kuormittaa elimistöä, etenkin sydäntä. Näin siksi, että verenkierto ohjautuu iholle elimistön viilentämiseksi. Samalla tämä vähentää työskentelevien lihasten verenkiertoa, jolloin jaksaminen vähenee ja suorituskyky hiipuu.
Motivaatio sulaa kilpaa lumen kanssa
Kesän ensimmäiset hellepäivät ovat kaikkein vaikeimpia, sillä elimistö tarvitsee reilun viikon sopeutuakseen lämpötilan muutoksiin. Mutta aina motivaatiota ei löydy, vaikka ilmastointilaitteet hurraavat täysillä ja lomakin on jo melkein nurkan takana.
Oireet voivatkin viitata työuupumukseen.
Työuupumus yleistä
Työkykyään heikentyneenä pitää joka neljäs työikäinen suomalainen. Yhtä moni on huolissaan siitä, ettei jaksa työelämässä eläkeikään asti, todetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksessa.
Työuupumusta potevat erityisesti naiset sekä yli 55-vuotiaat. Vain harva nuori koki väsyneensä työhön, tosin heidänkin osuutensa on nousussa eri aloilla, kuten metsäteollisuudessa, todetaan TTL:n tutkimuksessa.
Metsäteollisuuden alle 45-vuotiailla työssään uupuneilla työntekijöillä kuormitus on jopa niin suurta, että se saattaa ennustaa kuolemaa seuraavan kymmenen vuoden sisällä.
Työuupumusta voi ehkäistä
Työuupumus ei ole sairaus, eikä sen vuoksi saa sairaslomaa. Sitä voi kuitenkin ehkäistä.
Työtaakkaa on opittava vähentämään ilman huonoa omaatuntoa. Työn ja vapaa-ajan raja on tehtävä selväksi. Ajoittainen työviesteihin vastaaminen vapaa-ajalla ei ole aivan kohtuutonta, mutta jos työpuhelin pirisee mökkilomalla jatkuvasti, on asiaan syytä puuttua.
Omaa asennetta kannattaa niin ikään tarkkailla. Suhtaudutko ehkä johonkin liiankin kriittisesti tai pikkutarkasti? Vai oletko kyllästynyt vuodesta toiseen samana pysyviin rutiineihin?
Asia kannattaa ottaa puheeksi, sillä mahdollisuus urakehitykseen ja jatkokouluttautumiseen tuo tuttuun ja turvalliseen työhön uusia näkökulmia. Työpaikan vaihtoakin kannattaa harkita, jos muut keinot eivät tunnu auttavan.
Lähteet:
Työterveyslaitoksen tiedote 22.5.2014
Työterveyslaitoksen tiedote 26.4.2010
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimus
Lue myös: