Aurinko ei ole kaikille tasapuolinen: yksi palaa auringossa sukkelasti, kun toinen voi lekotella sen lämmössä selvästi pitempään. Liika aurinko kuitenkin lisää ihosyövän riskiä kaikilla, mutta jokainen voi omin toimin ehkäistä sen syntyä.
Aurinko lisää ihosyöpäriskiä
Ihosyöpiä on erilaisia, mutta liialliselle auringon UV-säteilylle altistumisella on vaikutusta niiden kaikkien syntyyn.
UV-säteilyn voimakkuudesta kertoo UV-indeksi. Säteilyn voimakkuus selviää yhdestä luvusta. Kun indeksi on yli 3, kannattaa auringolta suojautua.
Suomessa on jo toukokuussa aivan pohjoisinta Lappia myöten ylitetty suojautumistarpeen raja-arvot, joten viimeistään nyt aurinkovoiteet on syytä kaivaa kaapeista käyttöön.
- Päivittäisen UV-indeksin kotikaupungissasi voit tarkistaa tästä
Ihosyövältä voi suojautua oikealla aurinkokäyttäytymisellä
Aurinkovoiteen suojakertoimen pitäisi olla aina vähintään 30 ja voidetta on laitettava ennen ulos menoa ja lisäiltävä pitkin päivää. Keskipäivän kuumimmista tunneista kannattaa nauttia varjossa.
- Lue vinkit järkevään aurinkokäyttäytymiseen: Suojautuminen auringon UV-säteilyltä
Ihosyöpä – auringonpalvojan vihollinen
Ihosyövistä yleisin, mutta myös vaarattomin on basaliooma eli tyvisolusyöpä. Se ei lähetä etäpesäkkeitä, joten sen hoitaminen ei ole mutkikasta.
Okasolusyöpä on erityisesti ulkona työskentelevien rasite. Pitkäaikainen UV-säteilylle altistuminen lisää erityisesti okasolusyövän riskiä.
Melanooma on ihosyövistä tunnetuin. Se on vaarallinen, mutta usein hoidettavissa, kunhan se löydetään riittävän ajoissa. Melanooman ensimerkkejä ovat ihossa tapahtuvat muutokset, kuten luomen muutokset tai uudet ihomuutokset.
- Lue lisää ihosyövistä: Ihosyövän monet muodot
Syöpäviikolla luomet syyniin
Syöpäjärjestöt kehottavat tarkkailemaan luomia säännöllisesti.
Aikuisella on tavallisesti keskimäärin 50 hyvänlaatuista pigmenttiluomea, syntymämerkkiä tai kauneuspilkkua. Muutoksia on kuitenkin syytä näyttää lääkärille. Ajoissa huomattu muutos lisää hoidon onnistumisen todennäköisyyttä.
Syöpäjärjestöt tarjoavat syöpäviikon aikana monilla paikkakunnilla mahdollisuuden ilmaiseen luomien tarkastukseen.
Lähde:
Syöpäjärjestöjen tiedote 21.5.2014