Haullasi “” ei löytynyt yhtään osumaa

Tarkista hakusi ja poista mahdollisia rajausehtoja

Terve.fi

Ärtyneen suolen rauhoitus - Karsi ärsyttäjät!

Ärtyneen suolen rauhoitus - Karsi ärsyttäjät!

Ärtyneen suolen oireyhtymä on yleinen vaiva. Lue asiantuntijan kirjoitus siitä, mikä esimerkiksi voi laukaista oireet ja miten oireita saa helpotettua.
Teksti Sinikka Piippo

Ärtyvän suolen oireyhtymästä arvioidaan kärsivän jopa puolen miljoonan suomalaisen. Oireet ovat moninaisia vaihdellen lievistä ja ajoittaisista jokapäiväiseen kiusaan.

Suolistossa ei yleensä ilmene elimellistä vikaa, vaan vaiva on toiminnallinen. Suolistokaasua syntyy tavallista enemmän tai suolisto kouristelee herkemmin.

Tyypillistä ärtyvälle suolistolle on turvotus, kivut, ilmavaivat, ripuli- ja ummetusjaksojen vaihtelu, syömisen ja stressin pahentava vaikutus. Olo tyypillisesti pahenee iltaa kohden. Oireyhtymä on naisilla miehiä yleisempää. Stressi, riidat ja hormonaaliset vaihtelut vaikuttavat oireisiin. Usein koko oireyhtymä on aikoinaan alkanut stressin laukaisemana.

Mikrobien epätasapaino

Oireyhtymässä on tyypillistä suolistomikrobien epätasapaino. Antibioottikuurit, happolääkkeet ja ulostuslääkkeet ovat suoliston mikrobikannalle erittäin haitallisia ja ovat saattaneet olla mikrobiflooran epätasapainon ja suoliston toimintahäiriön eräs alkusyy. Stressi pahentaa suolistokouristuksia.

Ärtyvän suolen oireyhtymän hoito ei ole helppoa. Oireettomia ajanjaksoja esiintyy, kun noudattaa itselle sopivaa ruokavaliota ja elämäntapoja. Stressi ja unettomuus voivat palauttaa tilanteen huonoksi jo päivässä.

Laukaisevia ruoka-aineita

  • Monille haitallisia ruoka-aineita ovat vehnä, maissi, lehmänmaito, kahvi, tee, suklaa, alkoholi ja sitrushedelmät.
  • Suuri määrä kuitua voi aiheuttaa oireita.
  • Rasvainen ruoka saa lähes kaikkien mahan sekaisin, sillä rasva aiheuttaa suolistokouristuksia.
  • Herkkämahaisen kannattaa ainakin pahimpina kausina minimoida hiilihappoisten juomien nauttiminen, raakaruoan, kuivahedelmien, sipulien, papujen, tomaatin, paprikan, parsa-, kerä- ja kukkakaalin syöminen.
  • Jalostettu ruoka, sokeri, makeutusaineet, arominvahventeet, hyvin mausteiset ruoat, paistettu ruoka, margariini ja punainen liha yleensä ärsyttävät.
  • Jotkut eivät siedä hedelmiä, hedelmämehuja, pähkinöitä, sieniä, jäätelöä tai monissa ruokavalmisteissa käytettävää sorbitolia.
Julkaistu: 12.5.2014