Terve.fi

Luomet syyniin! 5 muutosta, joita syytä tarkkailla

Luomet syyniin! 5 muutosta, joita syytä tarkkailla
Luomi ja luomet: Seuraavassa lueteltuna viisi muutosta joita tunnistaa luomista, ihosyövälle etenkin alttiilta ihon kohdilta, mahdollisesti alkavan ihosyövän pysäyttämiseksi alkuunsa. Lue lisää luomien tunnistamisesta.
Julkaistu: 8.5.2014
Melanoomat, tyvisolusyövät ja karsinoomat – kaikki edellä mainitut ovat ihosyöpätyyppejä, joiden kehittymiseen ensimmäisenä viittaavat näkyvät muutokset iholla. Arvioiden mukaan jopa puolet aina 65 vuotiaaksi elävistä vaaleaihoisista sairastaa vähintään kerran ihosyövän elämänsä aikana. Tästäkin syystä on tärkeää tietää, kuinka tunnistaa ihosyöpä varhain positiivisen ennusteen takaamiseksi. Seuraavassa lueteltuna viisi muutosta joita tunnistaa luomista, ihosyövälle etenkin alttiilta ihon kohdilta, mahdollisesti alkavan ihosyövän pysäyttämiseksi alkuunsa.

Asymmetria

Normaali luomi on symmetrinen eli tasapuolinen, kun taas tarkastusta vaativa luomi epäsymmetrinen. Symmetrian voi arvioida silmämääräisesti piirtämällä kuvitteellisen viivan luomen keskikohdan läpi ja vertaamalla, vastaavatko puoliskot toisiaan. Mikäli samankaltaisuutta ei löydy, on syytä kääntyä dermatologin puoleen.

Rajat

Mikäli luomen rajat tai reunat ovat epätasaisia, -selviä tai -säännöllisiä, kannattaa luomi tarkistuttaa ammattilaisella. Melanoomaan liittyvät leesiot, vammat ja häiriöt, ilmenevät usein edellä mainitulla tavalla.

Väri

Luomi, joka ei ole kauttaaltaan samanvärinen tai jossa on kellanruskean, ruskean, mustan, sinisen, valkoisen tai punaisen sävyjä, on hyvä käydä näyttämässä lääkärille.

Halkaisija

Jos luomi on halkaisijaltaan suurempi kuin lyijykynän pyyhekumipää, täytyy luomi käydä tarkastuttamassa.

Luomen kehitys

Luomi joka silminnähden muuttuu lyhyessä ajassa muun muassa korkeutensa, värinsä sekä kutiavuutensa puolesta ja joka vuotaa aika ajoin verta, voi olla merkki melanoomasta. Ylipäätään jos luomeen on ilmaantunut entuudestaan tuntematon osa tai se on kohonnut huomiota herättävästi, on aika käydä lääkärillä.
Lähde: WebMD.com
Lue lisää:
Kommentoi »