Terve.fi

12 luonnollista tapaa torjua allergiaa

12 luonnollista tapaa torjua allergiaa
12 luonnollista keinoa, jolla allergiaoireita on mahdollista torjua tehokkaasti. Lue vinkeistä ja allergian hoidosta.
Julkaistu: 8.4.2014

Kevät on monista ihanaa aikaa, kun aurinko paistaa taas vihdoin ja päivät pitenevät. Toisille kevät on kuitenkin myös kamalin aika vuodesta allergioiden takia. WebMD listasi nämä 12 luonnollista keinoa, jolla allergiaoireita on mahdollista torjua tehokkaasti.

1. Pidä tuuli ulkona

Kun pidät huolen siitä, ettei sisäilmaan pääse allergianlaukaisijoita, voit helpottaa nenäoireitasi. Esimerkiksi asentamalla erityiset suodattimet ilmastointilaitteisiin voit vähentää allergiahiukkasten määrää sisäilmassa jopa 95 prosentilla. Kun siitepölykausi on pahimmillaan, sulje ovat ja ikkunat, jotta allergeenit pysyvät poissa kodistasi.

2. Harkitse vaihtoehtoisia hoitoja

Joistakin ravintolisistä voi olla apua nenäallergioiden hoidossa. Kaikista lupaavin ja eniten tutkituin ravintolisä on nimeltään ruttojuuri. Tutkimusten mukaan se toimii allergioihin aivan yhtä hyvin kuin antihistamiini.

3. Pese allergeenit pois

Aina kun palaat kotiin, tuot mukanasi pieniä palasia ulkomaailmasta. Kun olet ollut ulkona, vaatteesi, kenkäsi, hiuksesi ja ihosi ovat pienten hiukkasten peitossa. Käymällä suihkussa ja vaihtamalla vaatteet saat puhdistettua allergeenit pois. Kengät on hyvä jättää ovensuuhun, ettet kuljeta allergeeneja ympäri kotiasi.

4. Käytä hengityssuojainta

Hengityssuojain auttaa pitämään allergeenit pois ilmateistäsi, kun et voi välttää tiettyjä allergianlaukaisijoita. Perinteinen suojain, joita saa esimerkiksi apteekeista, torjuu 95 prosenttia pienistä hiukkasista, kuten siitepölystä ja muista allergeeneista.

5. Syö terveellisesti

Eräässä tutkimuksessa havaittiin, että lapsilla, jotka söivät runsaasti kasviksia, hedelmiä ja pähkinöitä – erityisesti viinirypäleitä, appelsiineja, omenoita ja tomaatteja, oli vähän allergiaoireita kuin muilla. Tutkijat yrittävät edelleen selvittää ruokavalion ja nenäallergioiden välistä yhteyttä, mutta terveen ruokavalion tiedetään tekevän valtavan hyvää keholle ihan yleisesti. Yritä syödä ainakin yksi tuore hedelmä ja vihannes jokaisella aterialla.

6. Käytä nenähuuhdetta

Nenähuuhde puhdistaa limaa nenästäsi ja auttaa helpottamaan nenäallergian oireita. Se huuhtoo pois myös bakteereja ja ehkäisee nenän valumista.

7. Juo enemmän nesteitä

Jos olosi on tukkoinen tai nenäsi vuotaa allergioiden takia, yritä juoda enemmän vettä, mehua tai muita nesteitä. Nesteiden juominen auttaa ohentamaan nenätiehyissä olevaa limaa ja voi helpottaa oloa. Kuumat juomat, kuten tee, saattavat olla erityisen rauhoittavia niistä kohoavan höyryn takia.

8. Opettele siivoamaan turvallisesti

Kodin pitäminen siistinä on yksi parhaista tavoista välttää sisäilman allergeeneja. Kovilla kemikaaleilla siivoaminen voi kuitenkin ärsyttää nenätiehyitä ja pahentaa allergiaoireita. Yritä siivota tavallisilla keittiötarvikkeilla, kuten etikalla ja ruokasoodalla. Lisäksi kannattaa hankkia imuri, jossa on HEPA-suodatin. Jos allergiasi ovat vakavia, voi olla hyvä hankkia joku muu siivoamaan.

9. Kokeile höyryä

Höyryn hengittäminen on yksinkertainen keino helpottaa nenän tukkoisuutta ja hengittämistä, kun kärsit allergioista. Istu kuuman vesikulhon ääreen ja aseta pyyhe pääsi yli, jotta höyry kulkee oikeaan suuntaan. Voit myös istua kylpyhuoneessa samalla, kun kuuma vesi valuu suihkusta. Käytä höyryä useita kertoja päivässä helpottaaksesi oireita.

10. Vältä tupakansavua ja muita katkuja

Tupakansavu voi vaikeuttaa allergiaoireita pahentamalla nenän vuotamista, kutinaa, tukkoisuutta sekä silmien vetistämistä. Jos tupakoit, lopeta ja pyydä myös muita perheenjäseniäsi lopettamaan. Yritä välttää paikkoja, joissa tupakoidaan. Vältä myös muita katkuja, jotka voivat pahentaa oireita, kuten aerosol-suihkeita ja palavasta puusta nousevaa savua.

11. Harkitse akupunktiota

Akupunktio voi helpottaa joidenkin ihmisten allergiaoireita. Akupunktiota ei ole tutkittu laajasti, eikä sen vaikutusta allergiaan tunneta vielä kovin hyvin. Joissain tutkimuksissa on kuitenkin osoitettu, että akupunktio voi helpottaa nenäallergioita. Jos haluat kokeilla akupunktiota, keskustele asiasta lääkärisi kanssa.

12. Tunne allergianlaukaisijasi

Kuulostaa yksinkertaiselta – välttääksesi allergiaoireita, sinun täytyy tietää, mitkä tekijät ne laukaisevat. Sovi aika allergialääkärille ihotestiin, jotta allergianlaukaisijasi selviävät.

Lähde: WebMD.com

Lue lisää:

Kommentoi »